Dostupni linkovi

Sedam decenija od nezavisnosti Pakistana i Indije


Indijsko-pakistanska granica

U Pakistanu je počelo obeležavanje 70. godišnjice državnosti i nezavisnosti te zemlje, uz počasnu paljbu i dizanje zastave u glavnom gradu Islamabadu i u sedištima sve četiri pakistanske provincije.

Bezbednosne mere su na visokom nivou širom zemlje posle subotnjeg napada u kojem je bombaš samoubica ubio 15 osoba, osam vojnika i sedam civila, javlja Asošijeted pres.

Pakistan ovu godišnjicu obeležava uz politička previranja. Vrhovni sud je u julu smenio premijera Navaza Šarifa i zabranio mu obavljanje javnih funkcija zbog istrage o korupciji pošto su u aferi Panamski papiri procureli podaci da je njegov najstariji sin Husein Navaz vlasnik nekoliko ofšor kompanija.

Šarif je podneo ostavku, ali je kritikovao odluku suda kao nepravednu, da bi prošle nedelje organizovao niz mitinga od Islamabada do Lahora, gde je okupio desetine hiljada pristalica.

Pakistan je stekao nezavisnost 1947. godine posle povlačenja Velike Britanije i podele dotadašnje Britanske Indije na Indiju i Pakistan, u procesu

koji je odneo stotine hiljada života i izazvao jednu od najvećih seoba u istoriji čovečanstva.

Razdvajanje dve zemlje posle sticanja nezavisnosti 14. avgusta 1947. godine preko noći je promenilo živote hindusa i muslimana, koji su počeli da strahuju jedni od drugih, podseća američka agencija.

Hindusi su se plašili da neće biti dobrodošli u novoformiranoj Islamskoj državi Pakistan, a muslimani su bili zabrinuti da će stradati pod vlašću većinskih hindusa u Indiji.

Oko 15 miliona je odlučilo da napustili svoje domove, a u medjusobnom nasilju ubijeno je oko milion ljudi.

Razdvojene porodice, napuštena imanja, nemogućnost prelaska granice radi posete porodici i prijateljima obeležili su živote gradjana dve novonastale države, koje ni do danas nisu uspele da uspostave dobrosusedske odnose. Indija i Pakistan su u decenijama posle podele vodili tri rata i postali nuklearne sile, a himalajaski region Kašmir i danas je uzrok tenzija u odnosima dve zemlje.

Brojni pokušaji postizanja sporazuma završeni su neuspešno i malo je verovatno da će mirovni pregovori uskoro biti obnovljeni.

Nju Delhi danas održava snažne veze sa SAD i Rusijom, dok Islamabad ima podršku Kine, tako da se potencijalni rat Indije i Pakistana verovatno ne bi zadržao na sukobu dva suseda, ocenjuje Asošijeted pres.

XS
SM
MD
LG