Dostupni linkovi

Britanski ministri: Izaći ćemo iz carinske unije


Velika Britanija neće ostati u carinskoj uniji tokom prelaznog perioda posle izlaska iz Evropske unije, najavili su ministar za spoljnu trgovinu Lajam Foks i ministar finansija Filip Hamond, u pokušaju da odbace sumnje o podeljenim stavovima u vladi o realizaciji Bregzita.

Hamond i Foks, koji su imali suprotne stavove o Bregzitu, objavili su zajednički tekst u londonskom Sandej telegrafu (Sunday Telegraph) posle spekulacija da u britanskoj vladi postoje neslaganja kako sprovesti Bregzit.

Foks, koji se smatra najvećim zagovornikom Bregzita među ministrima, isticao je ranije mogućnosti koje će otvoriti Bregzit i upozoravao na posledice nemogućnosti sklapanja trgovinskih sporazuma. S druge strane, Hamond se pre referenduma zalagao za ostanak Velike Britanije u EU, ukazujući na ekonomske rizike Bregzita, a zatim promovisao što postepeniji izlazak.

Oni su naveli da Velika Britanija neće ostati deo jedinstvenog tržišta niti carinske unije kada napusti EU u martu 2019. godine, što znači da bi London posle tog datuma mogao da potpisuje bilateralne sporazume o slobodnoj trgovini sa zemljama koje nisu članice EU.

Ministri su naveli da će Britanija u periodu posle izlaska iz Unije biti "treća zemlja, a ne stranka u ugovorima EU".

"Poštujemo volju britanskog naroda - u martu 2019. Velika Britanija će napustiti Evropsku uniju. Napustićemo carinsku uniju i bićemo slobodni da pregovaramo najbolje trgovinske sporazume po celom svetu kao nezavisna, otvorena, trgovinska zemlja. Napustičemo jedinstveno tržište, jer je održano glasanje za promenu 23. juna i to ćemo ispuniti", napisali su ministri za Telegraf.

Hamond i Foks su u zajedničkom članku takođe naveli da će prelazni period biti ograničenog trajanja i da ne može biti izgovor za ostanak u EU.

Zagovornici Bregzita strahuju da bi dogovori postignuti tokom prelaznog perioda mogli da postanu trajni, čime bi odnos Londona i Brisela bio oblikovan tako da Velika Britanija izgleda kao pridruženi član. Dvojica ministara u članku tvrde da se to neće desiti.

"Želimo da naša ekonomija ostane jaka i živa tokom tog perioda promene", naveli su ministri, dodajući da je kompanijama potrebno uverenje da neće biti drastičnih promena posle Bregzita.

Hamond i Foks su istakli i da tokom prelaznog perioda granice moraju da nastave da "glatko funkcionišu".

"Proizvodi kupljeni na internetu moraju i dalje da prelaze granicu, kompanije i dalje moraju da budu u mogućnosti da snabdevaju svoje klijente širom EU i naše inovativne, vodeće kompanije moraju da budu u mogućnosti da zapošljavaju talente koji su im potrebni, uključujući iz zemalja EU", naveli su ministri.

Prva runda pregovora EU i Velike Britanije o Bregzitu održana je 19. juna.

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU krajem marta 2019, dve godine pošto je britanska premijerka Tereza Mej 29. marta ove godine zvanično pokrenula proceduru o istupanju.

XS
SM
MD
LG