Dostupni linkovi

Severna Koreja sprema plan napada na Guam


Spiker državne televizije Severne Koreje objavio je da zemlja ima plan napada na Guam
Spiker državne televizije Severne Koreje objavio je da zemlja ima plan napada na Guam

Severna Koreje je objavila da privode kraju plan o otvaranju vatre na područja oko američkog ostrva Guama u Pacifiku, što bi bio najprovokativniji potez Pjongjanga do sada.

Severnokorejski zvaničnici su upozorili da privode kraju operativni plan o lansiranju četiri balističke rakete srednjeg dometa Hvasong-12 u pravcu Guama.

Rakete bi bile lansirane preko teritorije Japana u vode oko Guama, malog ostrva sa 160.000 stanovika, na kome se nalaze dve velike američke vojne baze i 7.000 vojnika.

Plan koji podrazumeva da balističke rakete udare u vodu na 30 ili 40 kilometara od Guama biće sledeće nedelje predstavljen lideru Severne Koreje Kim Džon Unu, koji će doneti odluku o daljim koracima.

Japan i Južna Koreja izrazili su zabrinutost i zapretili oštrim reakcijama, ako Severna Koreja lansira rakete prema Guamu.

Za sada nije poznato da li bi Pjongjang rizikovao lansiranjem raketa tako blizu američke teritorije. Takav potez bi gotovo sigurno primorao SAD da presretnu rakete, što bi moglo da dovede do dalje eskalacije nasilja, ocenjuje agencija AP.

Severna Koreja upozorila je u sredu da bi mogla da ispali rakete u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je predsednik SAD Donald Tramp obećao vlastima u Pjongjangu da će se suočiti s "vatrom i besom".

XS
SM
MD
LG