Dostupni linkovi

Upozorenja zbog tropskih vrućina širom Balkana


Vrućine u Skoplju
Vrućine u Skoplju

Toplotni talas koji je zahvatio region Balkana trajaće do sredine naredne nedelje, a brojne države izdale su upozorenja zbog tropskih vrućina i neobično visokih temperatura.

U Srbiji će do 9. avgusta biti veoma toplo s maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 39 stepeni, a za vikend i oko 41 stepen, pa se preporučuje uzdržavanje od fizičkih napora, adekvatno odevanje i boravak u hladovini.

Rumunski meteorolozi danas su proglasili crveni meteoalarm u naredna dva dana za 12 oblasti na zapadu te zemlje, gde se očekuju temperature do 42 stepena Celzijusa, dok je narandžasti meteoalarm proglašen za ostatak Rumunije, gde se očekuju temperature do 39 stepeni, prenosi Asošiejted pres.

Meteorolozi u Hrvatskoj saopštili su danas da će talas vrućine u pojedinim delovima te zemlje oboriti dosadašnje rekorde, jer temperature prelaze i 40 stepeni.

U Hrvatskoj su visoke temperature i turistička sezona gotovo utrostručile broj intervencija Hitne pomoći, posebno na Jadranu. Broj intervencija u protekla 24 sata u kopnenim županijama povećan je prosečno za 30 odsto, a u priobalju od 80 do 150 odsto, prenela je Hina.

Makedonsko Ministarstvo zdravlja preporučilo je da trudnice i stariji od 60 godina ne rade naredna tri dana i da se ne praktikuju fizičke aktivnosti na otvorenom od 11 do 17 časova, javila je Mia.

Veliki deo BiH je pod crvenim alarmom, a upozorenje zbog velike vrućine u toj zemlji trajaće do subote, 6. avgusta.

Crnogorski Institut za javno zdravlje savetovao je građane da zbog najavljenog toplotnog talasa do 10. avgusta borave u hladu i izbegavaju direktno izlaganje suncu, kao i izlaske tokom najtoplijeg dela dana.

U Sloveniji je proglašen crveni alarm za period do petka, 4. avgusta, zbog očekivanog porasta temperature. Slovenački meteorolozi najavili su velik porast dnevnih temperatura posebno za četvrtak i petak, a crveni alarm odnosi se na najveći deo Slovenije, osim krajnjeg severozapada.

Veruje se i da bi mogao da bude oboren temperaturni rekord iz avgusta 2013, kada je u mestu Cerklje ob Krki živa dostigla 40,8 stepeni Celzijusa.

XS
SM
MD
LG