Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Crnoj Gori sastanak čelnika država članica A5


U toku samita u Crnoj Gori je i potpredsednik SAD Majk Pens

U Podgorici se danas održava samit Američko-jadranske povelje, kome će prisustvovati i potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens koji je juče doputovao u Crnu Goru.

Kako je najavljeno iz Vlade, u radu Samita će, na poziv predsednika vlada Crne Gore Duška Markovića i Makedonije koja trenutno predsedava Poveljom, Zorana Zaeva, učestvovati i premijeri Hrvatske, Albanije, Slovenije i Srbije, Andrej Plenković, Edi Rama, Miroslav Cerar i Ana Brnabić, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i predsednik Kosova Hašim Tači.

Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija i Crna Gora su članice Američko-jadranske povelje dok Srbija, Kosova i Slovenija, imaju status posmatrača. Nakon Samita, potpredsjednik Pens će se sastati sa premijerima zemalja regiona, što je najavljeno iz kabineta srpske premijerke Ane Brnabić.

Američko-jadranska povelja je osnovana 2003. pod pokroviteljstvom SAD sa ciljem da koordinira aktivnosti podrške zemljama aspirantima za članstvo u NATO.

XS
SM
MD
LG