Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tužilaštvo: Napadač u Hamburgu se nadao da umre kao 'mučenik'


Palestinac koji je nožem ubio jednu osobu i ranio šest u supermarketu u Hamburgu, izgleda da se sam radikalizovao i kazao je da je izveo napad u nadi da će umreti kao “mučenik”, saopštilo je u ponedeljak nemačko tužilaštvo, prenosi Asošijeted pres.

Tužilaštvo ističe da nema dokaza da je Ahmad A. (26) izveo napad u petak kao pripadnik “Islamske države” ili bilo koje druge terorističke organizacije, niti da je bio pod uticajem neke od tih grupa. Takođe, nema podataka o umešanosti drugih lica u ovaj atak.

On je rekao istražiocima da je već neko vreme posvećen radikalnim pitanjima u islamu i da je dva dana pre napada odlučio da “živi odgovorajući način života”, prenelo je tužilaštvo.

Napad je izveo sa kuhinjksim nožem koji je uzeo sa police u supermarketu. Ubrzo su ga savladali prolaznici a potom je uhapšen.

Napadaču, koji je rođen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odbačen je zahtev za azil i bio je u kontaktu sa nemačkim vlastima kako bi dobio nova dokumenta što bi omogućilo njegovu deportaciju.

Nadležne službe ističu da je napadač bio psihološli nestabilan ali da nisu zaključili da predstavlja neposrednu pretnju.

XS
SM
MD
LG