Dostupni linkovi

Turska: Na slobodu pušteno sedam novinara


Ilustracija
Ilustracija

Turski sud odlučio je u petak da na uslovnu slobodu pusti sedam novinara lista Džumhurijet, ali je zadržao u pritvoru glavne novinare u okviru suđenja za koji međunarodna zajednica smatra da ugrožava slobodu medija u Turskoj.

Sud je naložio uslovno oslabadjanje sedam optuženih, medju kojima je karikaturista Musa Kart, ali će zadržati četiri novinara, i to kolumnistu Kadrija Girsela, istraživačkog novinara Ahmeta Sika, glavnog i odgovornog urednika Murata Sabunčua i vlasnika Akina Atalaja, prenosi agencija Beta.

Suđenje grupi od 17 novinara i saradnika lista, veoma kritičnog prema vlastima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, počelo je 24. jula.

Njima se sudi za pomaganje terorističkim organizacijama. Njihovo hapšenje je deo široke čistke posle puča u julu 2016. tokom koje je u zatvoru završilo više od 50 hiljada ljudi, uključujući novinare, opozicione poslanike i aktiviste.

Kritičari tvrde da je čistka u početku pogadjala ljude osumnjičene za veze sa pučom, ali da se proširila na sve protivnike vlasti.

U okviru čistke zatvoreno je oko 160 novinara, najčešće po optužbama vezanim za terorizam dok je ugašeno više od 150 medija, od radija do novina i magazina, što je hiljade ljudi ostavilo bez posla.

U indeksu svetske slobode štampe Reportera bez granica za 2017. Turska se nalazi na 155. od 180 mesta. Turska vlada tvrdi da su novinari uhapšeni zbog kriminalnih radnji, a ne zbog svog izveštavanja.

XS
SM
MD
LG