Dostupni linkovi

Haški sud odbio zahtjev da Radivoja Miletića pusti na prijevremenu slobodu


Predsjednik ICTY Theodor Meron

Međunarodni sud u Haagu odbio je zahtjev bivšeg generala Vojske Republike Srpske (VRS) Radivoja Miletića da ga prijevremeno oslobodi služenja 18-godišnje kazne zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene u Srebrenici.

Predsjednik Suda Theodor Meron je odluku obrazložio činjenicom da će Miletić tek sredinom maja iduće godine odslužiti dvije trećine kazne, što je glavni uslov za prijevremeno oslobađanje, javlja BIRN-Justice Report.

Vlasti Finske, u kojoj Miletić služi kaznu, prethodno su obavijestile Haški sud da je on već izdržao dvije trećine kazne.

Prema pravilima Tribunala, međutim, Miletiću se u izdržanu kaznu ne uračunavaju 444 dana koje je proveo na privremenoj slobodi.

U prilog odbijanju Miletićevog zahtjeva, sudija Meron je naveo i težinu zločina za koje ga je Haški tribunal osudio.

Miletića, koji je bio pomoćnik komandanta VRS-a Ratka Mladića, Haški tribunal je proglasio krivim za ubistva, progon i prisilno premještanje Muslimana iz Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine.

Prvostepenom presudom je u junu 2010. bio osuđen na 19 godina zatvora, a Apelaciono vijeće je djelomično usvojilo žalbu i Miletiću smanjilo kaznu na 18 godina zatvora. On se u februaru 2005. dobrovoljno predao Haškom tribunalu.

XS
SM
MD
LG