Dostupni linkovi

Novi sukobi u Jeruzalemu, Netanjahu pozvao da se pogubi Palestinac


Izraelska policija baca suzavac na Palestince, 27. juli 2017.
Izraelska policija baca suzavac na Palestince, 27. juli 2017.

Islamski vjernici ušli su danas na molitvu u džamiju Al-Aksa u Jeruzalemu nakon dvije sedmice protesta protiv izraelskih mjera sigurnosti oko džamije, a pri ulasku hiljada ljudi u džamiju došlo je do novih sukoba sa policijom koja je koristila suzavac i šok bombe, te ima i povrijeđenih.

Izrael je ranije danas uklonio sve nove mjere sigurnosti koje je nedavno postavio ispred ulaza u svetište u Jeruzalemu, čime je ispunjen zahtjev muslimanskih demonstranata, što su hiljade Palesinaca proslavile na ulicama.

Izrael je prethodno sa ove lokacije sklonio detektore metala i saopštio da će biti postavljena sofisticirana oprema za nadzor.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je danas da bi trebalo pogubiti Palestinca koji je nedavno ubio troje Izraelaca u jevrejskom naselju Halamiš, na Zapadnoj obali, nakon čega je Izrael i uveo pojačane mjere sigurnosti.

"Kucnuo je čas da se primjeni smrtna kazna za teroriste", rekao je Netanjahu tokom posjete rođacima ubijenih.

Netanjahu je podsjetio da je takva kazna predviđena zakonom, ali da sve sudije moraju da to jednoglasno odluče.

Dodao je da sudije takođe žele da znaju stav vlade i nastavio: "Moj stav, kao premijera, u ovakvom slučaju je da se ubica mora pogubiti. Jednostavno je potrebno da nam se on više ne smije", rekao je Netanjahu, prenose izraelski mediji.

Iako izraelski zakon dozvoljava smrtnu kaznu, pogubljen je samo nacistički ratni zločinac Adolf Ajhman, 1962. godine, podsjeća agencija AP.

XS
SM
MD
LG