Dostupni linkovi

Severna Mitrovica odgovorna za otkazivanje EU projekata


Stara škola umesto koje je trebalo da bude izgrađena zgrada univerziteta u Severnoj Mitrovici
Stara škola umesto koje je trebalo da bude izgrađena zgrada univerziteta u Severnoj Mitrovici

Odluku o otkazivanju izgradnje zgrade Univerziteta u Severnoj Mitrovici i Kulturnog centra donele su EU institucije u Briselu i ta odluka nema nikakve veze sa revitalizacijom mosta u Mitrovici, izjavila je u četvrtak šefica EU na Kosovu, Natalija Apostolova.

EU je prošle nedelje otkazala ta dva projekta u vrednosti od 7,8 miliona eura, zato što lokalna samouprava Severne Mitrovice nije uklonila ilegalno izgrađene objekete koji su bili u blizini mesta gde je trebalo da počne izgradnja, što je bilo neophodno zbog pristupa radnim oblastima.

Gradonačelnik Goran Rakić je prethodno, kazala je ona, dao obećanje da će da reši to pitanje i nikada se nije posumnjalo da do toga neće doći.

Nakon otkazivanja Rakić je rekao da je Apostolova bavila političkim ucenama i da je tražila od opštine da seo mogući nastavak revitalizacije mosta, kako je naveo, "bez ikakvih garancija kada je u pitanju očuvanje bezbednosti građana".

U intervjuu sa grupom novinara u Prištini, Apostolova je kazala da odluka o otkazivanju nije bila laka i usledila je nakon teških razgovora. Ipak, dodala je ona, EU ima određene procedure, jer se radi o novcu građana EU.

"Shvatili smo da postoje određeni problemi u vezi ovih projekata. Osam meseci smo bili u komunikaciji s lokalnom administracijom u Severnoj Mitrovici u vezi sa tim. Prvi uslov za početak projekata je da se omogući pristup mestu, što je na odgovornost opštine. Gradonačelnik Severne Mitrovice i njegove kolege bili su svesni da se to treba omogućiti u aprilu. Nažalost, u ulici u blizini mesta nalaze se ilegalne zgrade, što je na odgovornost opštine da to reši. Usledila je komunikacija sa gradonačelnikom i njegovim kolegama, svi su bili informisani šta treba da se uradi. Nažalost, ništa se nije poduzelo", navela je Apostolova.

"Naš poslednji potez nakon roka", rekla je, "bio je da dovedemo visoku zvaničnicu iz Brisela da poseti Severnu Mitrovicu, direktorica za Zapadni Balkan, koja je objasnila ozbiljnost situacije gradonačelniku.

"Nakon ponovnog produžetka roka od mesec dana, ništa se nije desilo. Tehnički i zakonski, bili smo u situaciji da nismo mogli ništa drugo da uradimo osim da otkažemo projekta", kazala je Apostolova, dodajući da su takvu odluku podržale i ambasade Nemačke i Francuske u Prištini.

Ona je dodala da je svesna koliko su ovi projekti potrebni Severnoj Mitrovici, da su studenti i profesori oni koji su ovakvom odlukom kažnjeni, ali da ono što je bilo na odgovornost EU, bilo je urađeno.

"Autoritet koji nije ispunio svoje obaveze je opština Severna Mitrovica. Nismo imali drugi izbog osim da otkažemo projekte. Novac je sada izgubljen, vraćen je nazad u budžet u našem sedištu. I sada trebamo da tražimo druge mogućnosti kako doći do finansiranja za ta dva projekta", dodala je Apostolova.

Ona je naglasila da ovakva odluka nema veze sa revitalizacijom mosta, kao što je to izjavio Rakić.

"Most je projekat koji napreduje brzinom datih okolnosti. Ali, nema nikakve veze između ova dva projekta sa mostom. Ne postoji nikakav politički uticaj iza ovog otkazivanja. Nikada ga nisam uslovila i nikada nisam s takvim jezikom razgovarala sa gradonačelnikom", istakla je ona.

Apostolova je skrenula pažnju da ovo nisu prvi projekti da se otkažu na Kosovu, i da je takvih slučajeva bilo i u drugim delovima Kosova.

Što se revitalizacije mosta tiče, EU čeka na to da lokalna samouprava usvoji plan vodjenja saobraćaja vozila u Severnoj Mitrovici u blizini mosta, a kako bi se projekat priveo kraju i most pripojio pešačkoj zoni na čemu je radila lokalna samouprava.

"Mi možemo da završimo naš deo za 2-3 nedelje. Ali nam je potrebno zeleno svetlo o planu saobraćaja od lokalne samouprave", objasnila je Apostolova.

Rakić u aprilu naložio prekid radova "zbog niza incidenata koji ugrožavaju bezbednost građana". Od međunarodnih i lokalnih bezbednosnih organa zatražio je da osiguraju bezbednost.

U međuvremenu, iz Policije Kosova su za Radio Slobodna Evropa rekli da je situacija u Severnoj Mitrovici u poslednjem periodu stabilna i da nije bilo većih incidenata.

XS
SM
MD
LG