Dostupni linkovi

Netanjahu najavio zatvaranje Al Džazire u Jerusalimu


Netanjahu tvrdi da Al Džazira huška na nasilje
Netanjahu tvrdi da Al Džazira huška na nasilje

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je da će nastojati da zatvori kancelariju Al Džazire u Jerusalimu, optuživši tu katarsku televizijsku mrežu da je podsticala na nasilje usred napetosti nastale zbog bezbednosnih mera Izraela na svetilištu u Jerusalimu.

"Mreža Al Džazira nastavlja da huška na nasilje oko Brda hrama", napisao je Netanjahu na svom Fejsbuk nalogu, misleći na mesto sveto i za Jevreje i za muslimane, na kojem su nekada stajali drevni jevrejski hramovi, a sada su tamo džamije Kupola na steni i Al-Aksa, treća po značaju u islamu.

Netanjahu je dodao da je nekoliko puta apelovao da se kancelarije Al Džazire zatvore, najavivši da će, ako se to ne desi zbog zakonskih prepreka, raditi na tome da se donese potreban zakon, preneli su izraelski mediji.

Prošle nedelje, usred sukoba Palestinaca i izraelskih snaga u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali, Al Džazira je objavila video snimak na kome se vidi kako jedan izraelski policajac šutira Palestinca koji se moli na molitvenoj prostirci, kako se čini.

Reporter te mreže je tvrdio da su izraelski policajci napali nenasilne palestinske demonstrante kraj Brda hrama, odnosno Haram al-Šarif (Uzvišenog utočišta) kako svetilište zovu muslimani.

U sukobima koji su izbili kada je napetost prerasla u nasilje, jedno od najgorih posle više godina, od prošlog petka ubijeno je pet Palestinaca. Tog dana uveče jedan palestinski napadač je nožem usmrtio troje članova jedne izraelske porodice u jevrejskom naselju Halamiš na Zapadnoj obali.

XS
SM
MD
LG