Dostupni linkovi

Čović: Ove sedmice pomak, uprkos otkazanom sastanku lidera


Dragan Čović
Dragan Čović

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović najavio je da će ove sedmice biti pomaka u vezi sa nekim pitanjima, uprkos tome što je otkazan planirani sastanak u Mostaru, te naglasio da se krize mogu rješavati samo razgovorima.

Čović, koji je i predsjednik HDZ-a, rekao je da mu je žao što je otkazan jučerašnji sastanak političkih lidera u BiH, koji je inicirao, ali da ga to nije obeshrabrilo.

On je za "Večernji list", izdanje za BiH, naveo da je na sjednici Predsjedništva BiH dogovoreno da će svaka iduća sjednica ovog tijela počinjati istom tačkom - a to je Upitnik EU.

On je najavio je da će predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić na svakoj sjednici informisati članove Predsjedništva BiH o tome dokle se došlo sa odgovorima na Upitnik.

"Očekuje se da Upitnik bude popunjen do kraja avgusta i predat na prevođenje. Realno je da posao u vezi sa prevođenjem bude gotov do kraja septembra", smatra Čović.

Šef Misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur izjavio je povodom neuspjelog sastanka lidera političkih stranaka, koji je sazvao predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, da je, bez obzira na taj neuspjeh, neophodno nastaviti politički dijalog.

"Smatram da je važnije da ima više dijaloga među ljudima u BiH. Često vidim po mjesnim zajednicama širom Republike Srpske i Federacije BiH mnogo uspješnih lokalnih kontakata. Ne mora baš svaki sastanak da bude u nekoj od institucija, može to biti i na radnom ručku, doručku ili večeri", rekao je Mur novinarima u Stocu.

Šef Misije OEBS-a istakao je da ne želi "izvlačiti nikakve zaključke" zbog neodazivanja lidera političkih stranaka na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

XS
SM
MD
LG