Dostupni linkovi

Han: Nemačka reakcija na poteze Turske razumljiva


Pokazali smo veliko strpljenje prema Turskoj: Johanes Han
Pokazali smo veliko strpljenje prema Turskoj: Johanes Han

Reakcija Nemačke, koja želi da pooštri svoju politiku prema Turskoj posle hapšenja aktivista za ljudska prava, "razumljiva" je, ocenio je danas evropski komesar za proširenje Johanes Han u intervjuu za nemački list Velt, prenosi Beta.

"Mislim da smo pokazali veliko strpljenje prema Turskoj koja, kako se čini, to ne ceni", rekao je Han i dodao da je "reakcija Nemačke razumljiva".

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble uporedio je Tursku s komunističkom Istočnom Nemačkom posle novog spora dve zemlje zbog hapšenja nemačkog aktiviste za ljudska prava Petera Štojdnera.

Nemačka je posle hapšenja Štojdnera zbog navodne povezanosti sa terorističkim grupama upozorila građane koji putuju u Tursku da se izlažu opasnosti od hapšenja i najavila niz drugih koraka protiv Turske.

Berlin je tražio njegovo hitno oslobađanje, na šta je Ankara odgovorila da se tim zahtevom podriva nezavisnost sudstva i da neće podleći ucenama i pretnjama.

"Nedavna hapšenja potvrđuju destruktivni kurs koji je Turska zauzela od pokušaja puča pre godinu dana i mi to snažno osudjujemo", rekao je Han.

XS
SM
MD
LG