Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kažnjen uslovno za podizanje spomenika Puniši Račiću


Spomenik je podignut u selu Slatina kod Andrijevice na Petrovdan, 12. jula. 

Milosav Dukić, predsjednik Odbora za podizanje spomen-obilježja Puniši Račiću, postigao je sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Beranama sporazum o priznanju krivice, te je kažnjen šest mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine.

"Ja sam svu krivicu preuzeo na sebe, iako nas je u Odboru bilo sedam članova. Ne želim da iko drugi bude kažnjen“, rekao je Dukić za "Vijesti".

Prema njegovim riječima, jedino čudi što je čitav postupak bio tako ekspresan.

"Moram reći da je komunikacija sa tužilaštvom bila korektna. Ipak me čudi brzina kojom je sve urađeno. Za ovo djelo je u roku od tri dana sve završeno, dok se mnogo teža krivična djela, pljačke i ubistva, po tužilaštvima i sudovima razvlače godinama", rekao je Dukić.

Spomenik poslaniku Srpske radikalne stranke u kraljevini SHS Puniši Račiću, koji je 1928. godine u skupštini ubio tri poslanika Hrvatske seljačke stranke, podignut je u selu Slatina kod Andrijevice na Petrovdan, 12. jula.

Pod velikim pritiskom javnosti i nakon protesne note koju je crnogorskim vlastima uputila zvanična Hrvatska, spomen-ploča je skinuta samo šest dana kasnije.

Dukić, koji je bio predsjednik Odbora za gradnju, inicirao je i skidanje ploče, znbg, kako je rekao, opasnosti da dođe do težih incidenata.

"Od svojih sugrađana pretrpio sam kritike zbog skidanja ploče, i sada kada sam kažnjen, osjećam da sam skinuo teret i mogu da izađem u narod. Preuzeo sam svu krivicu na sebe, i to sasvim svjesno. Nemam više nikakav komentar, jer sam sporazum o priznanju krivice potpisao dobrovoljno. U protivnom slijedio bi mi redovno sudski postupak i sasvim izvjesno veća kazna, i to ne samo za mene, već za sve članove odbora", kazao je Dukić.

XS
SM
MD
LG