Dostupni linkovi

Džang Deđijang: Kina pouzdan partner Srbije


Džang Deđijang sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Beograd 17. jul 2017.
Džang Deđijang sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Beograd 17. jul 2017.

Džang Deđijang, predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa koji je u trodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, razgovarao je u Beogradu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i članovima njenog kabineta.

Pres služba Vlade Srbije saopštila je da su dvoje zvaničnika ocenili da je prijateljstvo Srbije i Kine osnova za uspešnu saradnju na projektima dve države koje su, kako je navedeno, u poslednjih nekoliko godina ušle u novu dinamiku odnosa.

Na sastanku je zaključeno i da postoji prostor za dalje unapređenje odnosa Srbije i Kine, kako na političkom nivou, tako i u oblastima poljoprivrede, turizma i kulture, saopštila je Vlada Srbije.

Prethodno je Deđijang posetio Skupštinu Srbije u kojoj je održana posebna sednica na kojoj se obratio poslanicima koji su ga u skupštinskoj sali dočekali aplauzom. Među prisutnima je bila premijerka Brnabić i nekoliko članova Vlade Srbije.

Ovacije Džangu Deđijangu u parlamentu Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

“Kina je iskren prijatelj i pouzdan partner Srbije sa kojom želimo da postižemo još bolje rezultate i produbljujemo prijateljstvo i saradnju u svim oblastima. Ovde se susreću i integrišu civilizacije Istoka i Zapada, i stvorena su važna dostignuća čovečanstva. U borbi za nezavisnost i održavanje suvereniteta, srpski narod je prevazišao brojne teškoće i napisao istoriju punu potresnih priča”, rekao je Deđijang.

Kineski zvaničnik je naveo da je obim trgovine između Kine i Srbije prošle godine iznosio 590 miliona dolara i da podaci iz prva četiri meseca tekuće ukazuju na rast. Istakao je da je Srbija veoma važna zemlja u projektu "Pojasa i puta" i da je prva u regionu potpisala memorandum o njegovoj zajedničkoj izgradnji sa Kinom.

"Inicijativa 'Pojas i put' je poreklom iz Kine, ali Kina je spremna da zajedno sa svima uključi i Srbiju, da zajedno podstiče nove rezultete u izgradnji 'Pojasa i puta'. Nadam se da će Srbija što pre postati član evropske porodice – to je država koja je prva na ovom području ostvarila strateško partnerstvo sa Kinom čime je otvoreno novo istorijsko poglavlje”, poručio je Deđijang.

Poslednjih godina sve je intenzivnija saradnja Srbije i Kine na svetskoj političkoj i ekonomskoj sceni. Prema tumačenjima domaćih stručnjaka razlog tome je njena pozicija na savremenom Putu svile, kako je nazvan planirani prodor Kine na evropsko tržište - morskim putem do kupljene luke u Solunu, pa preko Grčke, Srbije do Budimpešte i dalje prema centralnoj Evropi.

Početkom juna Vlada Srbije osnovala je i državni Savet za saradnju sa Rusijom i Kinom kojim rukovodi bivši predsednik Tomislav Nikolić – zagovarač bližih odnosa sa tim državama.

XS
SM
MD
LG