Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Osuđen Britanac koji se priključio proruskim separtistima u Ukrajini


Volonteri na istoku Ukrajine

Britanac koji se pridružio proruskim pobunjenicima u Ukrajini osudjen je u na pet godina i četiri meseca zatvora zbog terorizma.

Bendjamin Stimson otišao je u Ukrajinu 2015. ileglano, i borio se sa proruskim separistima u regionu Donbasa, a potom je na društvenim mrežema kačio svoje fotografije s automatskim oružjem.

On je uhapšen po povratku u Veliku Britaniju i priznao je da je pomagao drugima u vršenju terorističkih dela.

Stimson je pred Mančesterskim kraljevskim sudom priznao krivicu za optužbe za pomaganje u izvršenju terorizma. Njegova strasna dob je između 41 i 43 godine.

Stimson je uhapšen u novembru 2015., po povartku na aerodrom u Mančesteru, nakon što je dao intervjuu za BBC u koem je rekao da je spreman da ubija ljude ukoliko je potrebno tokom rata.

Ovo je prvi put da je britanski državljanin osuđen zbog učešća u sukobu na istoku Ukrajine.

Šef policije za borbu protiv terorizma na sjeveru Engleske izrazio je nadu da će kazna "poslati poruku svima koji su pomislili da se uključe u sukob".

Rusija je nelegalno aneksirala ukrajinsko poluostrvo Krim u martu 2014., nakon ćega su počele borbe u dvje istočne pokrajine te zemlje Donbasu i Lugansku. U konfliktima je do sada život izgubili više od 10.000 ljudi

XS
SM
MD
LG