Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iz budžeta RS 20.000 KM za haške optužnike


Vlada RS u Banjaluci

Iz budžeta Republike Srpske (RS) bit će izdvojeno 20.000 KM kao jednokratna pomoć haškim optuženicima iz RS-a.

Vlada RS-a je danas donijela “Odluku o jednokratnom materijalnom osigiranju osoba iz RS-a, koje se nalaze u pritvoru pri Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine u Hagu za 2017. godine“, u iznosu od 20.000 KM za ovu godinu.

Kriterijumi i uslovi za korištenje pojedinačne finansijske pomoći osobama koje se nalaze u pritvoru pri Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine u Hagu utvrdit će se posebnim pravilnikom koji će, uz saglasnost ministra pravde, donijeti Centar RS-a za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, javlja FENA.

Entitetska vlada je danas razmatrala i prijedlog mišljenja na Nacrt zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenja oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, čiji je predlagač predsjednik RS-a Milorad Dodik te smatra da zakon treba uputiti u parlamentarnu proceduru.

Ovim zakonom, koji je novina u pravnom sistemu RS-a, uređuje se osnivanje, status, djelatnost, organizacija Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, izvori i način prikupljanja sredstava, način raspodjele sredstava i praćenje rada ovog fonda, saopšteno je iz Vlade RS-a.

XS
SM
MD
LG