Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd: Održana komemoracija za Tatjanu Tagirov


Filip Švarm, Lino Veljak i Milivoj Đilas na komemoraciji Tatjani Tagirov

Enciklopedija ovozemaljskih nepravdi, protiv kojih se borila hrabro i beskompromisno, uvek na strani običnog čoveka. Tako će region pamtiti novinarku Tatjanu Tagirov, koja je svojim tekstovima pomerila standarde u novinarstvu u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, rečeno je na komemoraciji u Beogradu.

„Nema zamene onom adrenalinu kada ti nađeš svoju priču. A pritom znam da pišem o činjenicama, da radim za opšte dobro... i ja se radujem zbog toga. Da li bih radila i dalje taj posao? Bih, bih...“

Bio je ovo poslednji neobjavljeni intervju koji je Tatjana Tagirov dala za TV seriju „Žene u novinarstvu – vek i po čvrsto na nogama“.

Za redakciju nedeljnika "Vreme", za koji je pisala od ranih devedesetih „otišla je draga, bučna Tanja, žena ogromnog srca, prijateljica, učiteljica i uzor mladim kolegama“.

Urednik Filip Švarm rekao je na komemoraciji da će njeni tekstovi ostati upamćeni po borbi za istinu, za običnog čoveka, za ljudsko biće. Njena pravdoljubivost, rekao je, nije imala cenu.

„Upozano sam je u Zagrebu na početku ratova, sećam se da je to bilo u nekom kafiću. Galamila je u tom punom kafiću protiv ustaša i četnika, protiv Tuđmana i Miloševića, protiv rata, svega... Nju je bilo baš briga ko sluša i baš je bilo briga za posledice. Takva je bila onda, takva je ostala do kraja“, rekao je Švarm.

Tatjana Tagirov rođena je 1961. godine u Zagrebu. Pravni fakultet završila je na Sveučilištu u tom gradu, gde je i počela novinarsku karijeru.

„Mlađima koji se bave bilo pravom, bilo novinarstvom, ostaće nedostižan uzor, a svima nama primer hrabre, odlučne, nepokolebljive i beskomromisne žene, koja nikada neće tolerirati niti zločin, niti relativizaciju zločina, niti bilo što, što krši ljudsko dostojanstvo“, rekao je profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta Lino Veljak.

Pisala je za „Arkzin“, „Večernji list“, „Polet“, zagrebački „Danas“, „Hinu“.

Milivoj Đilas iz „Arkzina“ upoznao je u prvoj polovini devedesetih „kada su životi malo značili, a prijateljstva pucala lakše od najtanjih struna“.

„S njom sam odlušao neke od najpotresnijih životnih priča i gledao je bezbroj puta kako plače nakon što bi se rastala od ljudi kojima je rat odneo sve, a ona im je nastojala pomoći kao pravnica, kao novinarka, naprosto, kao Tanja. Bila je enciklopedija ovozemaljskih nepravdi od kojih je i sama mnoge iskusila na vlastitoj koži. S njom sam naučio što znači krepat, a ne se prodat i koju cijenu je i Tanja na kraju krajeva bila spremna za to platiti“, rekao je Đilas.

Kao vodeća pravna novinarka i istraživačica u čitavom regionu, dobila je i poziv koji, „nažalost, nikada neće biti realiziran - poziv Pravnog fakulteta u Beogradu da ove jeseni sudjeluje u nastavnim i naučno-istraživačkim aktivnostima“, rekao je Lino Veljak.

Tatjana Tagirov umrla je 7. jula u Beogradu u 56. godini, posle kraće i teške bolesti. Ispraćaj na kremaciju je u utorak, 11. jula u kapeli na Novom Groblju u Beogradu.

XS
SM
MD
LG