Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Krenuo "Marš mira" prema Potočarima


Učesnici "Marša mira" preći će 100 kilometara u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Pješački pohod "Marš mira Nezuk-Potočari" jutros u devet sati krenuo je iz Nezuka u Potočare.

Predsjednik Pododbora "Marš mira" Munir Habibović u izjavi za agenciju Fena kazao je da je krenulo pet i po hiljada učesnika te da se tokom dana očekuje još veći broj ljudi koji će se pridružiti koloni.

Za učesnike "Marša" će tokom trajanja pohoda dva puta dnevno biti dijeljeni voće i voda, a osigurane su i cisterne s vodom na određenim mjestima.

Kolona učesnika tokom tri dana, koliko traje "Marš mira" prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara, a po završetku ovog marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji te kolektivnoj dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida.

Na potezu od Nezuka kao polazišta, pa do Potočara kao odredišta, učesnici prolaze maršrutom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).

Pješački pohod se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini i radi odavanja počasti žrtvama genocida.

Dolazak učesnika "Marša mira" u Memorijalni centar je planiran 10. jula u 17, a nakon njih stići će i kolona bajkera i biciklista.

XS
SM
MD
LG