Dostupni linkovi

Kina pozvala na uzdržanost oko Severne Koreje


Severna Koreja u utorak lansirala interkontinentalnu raketu
Severna Koreja u utorak lansirala interkontinentalnu raketu

Kina je apelovala danas da se izbegnu "reči ili dela" koja mogu da pogoršaju tenzije na korejskom poluostrvu, dan posle poziva SAD i Francuske za uvođenje novih sankcija Pjongjangu.

"Pozivamo sve strane da pokažu uzdržanost i izbegnu reči ili dela koja mogu da pogoršaju tenzije i da rade zajedno da bi smanjili tenzije", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang na redovnoj konferenciji za štampu, prenosi Beta.

Geng je dodao da je Kina svakako "jasno protiv" severnokorejskog lansiranja interkontinentalne rakete, što je učinjeno u utorak, i "čvrsto poziva Severnu Koreju da poštuje rezolucije UN".

On je dodao da je održavanje mira i stabilnosti na poluostrvu u zajedničkom interesu svih strana.

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama rekla je juče na specijalnoj sednici Saveta bezbednosti UN da će SAD predložiti uvođenje novih sankcija Pljongjangu kao odgovor na njegovu "vojnu eskalaciju" i rekla da su SAD spremne da upotrebe "čitav niz mera, uključujući vojnih" da se odbrane.

Njenu inicijativu je podržao Pariz ali Rusija se usprotivila, dok je kineski ambasador pri UN ocenio da vojna akcija "ne predstavlja opciju".

XS
SM
MD
LG