Dostupni linkovi

Protest mašinovođe: Pešice od Užica do Beograda


U znak protesta pešice je od Užica do Beograda, na put dug 200 kilometara, krenuo jutros mašinovođa i predsednik sindikata mašinovođa „Sloga“ - Srbija kargo Užice Nebojša Dukanac.

Po njegovim rečima na ovaj način protestuje i protiv ponašanja sindikata. Kako navodi „to nisu sindikati radnika, već rukovodilaca“, te dodaje da se protivi mešanju sindikata drugih firmi u funkcionisanje Železnice:

„Te sindikate zastupaju čak i direktori u određenim preduzećima. Smatramo da je na taj način ugrožen zakon o sukobu interesa a prava rdnika koja zastupa moj sindikat, sindikat mašinovođa `Sloga` Srbija kargo, su bitno ugrožena samim nastupom tih navodnih sindikalnih lica iz drugih preduzeća“, rekao je za Radio Slobodna Evropa Dukanac.

Navodi još da mašinovođe ponekada rade i 24 sata bez prestanka:

„Nemamo čak pravo ni na dnevni odmor, kako to radnici zovu, nemamo pravo na odmor za obrok. Mi tako ne možemo napraviti pauzu u toku rada da popijemo kafu, sok, da se osvežimo, kako bismo normalno nastavili dalji rad. Zamislite vi situaciju da sam ja tek posle 24 sata rada dobio pauzu od 40 minuta, pa,da li mogu da se odmorim uopšte posle tog teškog rada mašinovođe?“

Dukanac je najavio da će pešačiti linijom Ibarske magistrale, te da planira da u glavni grad Srbije stigne u petak. Tražiće sastanak sa upravom Železnice. Očekuje podršku kolega širom Srbije:

„Podrška od mojih kolega u Užicu je velika a imam podršku i od ostalih kolega u Srbiji. Nadam se da će ovo biti neki alarm i opomena poslovodstvu da naš sindikat u preduzeću shvati kao najozbiljniji i kao jedini koji je stvoren u preduzeću, a zastupa prava radnika, a ne poslovodstva.“

Na put do Beograda Dukanca su ispratile kolege u Užicu koje su prethodno obavestile rukovodstvo Srbija karga u Beogradu o načinu na koji ovaj mašinovođa izražava protest.

Poneo je ranac sa spakovanim šatorskim krilom, pribor za ličnu higijenu i pripremanje kafe. Hranu će rekao je kupovati usput.

XS
SM
MD
LG