Dostupni linkovi

Kačinjski: Imamo pravo da kažemo 'ne' izbjeglicama


Sa protesta protiv dolaska izbjeglica u Poljsku, Lodž, 2015.

Poljska ima moralno pravo da kaže "ne" izbjeglicama, rekao je danas lider vladajuće partije Zakona i pravde (PiS) Jaroslav Kačinjski.

Kačinjski je svoj stav o imigraciji iznio na sastanku stranke u gradu Pšisuha udaljenom oko 100 kilometara južno od Varšave.

"Nismo mi iskorištavali zemlje iz kojih izbjeglice ovih dana dolaze u Evropu. Nismo ih koristili kao radnu snagu niti ih zvali u Evropu. Imamo puno moralno pravi da kažemo 'ne' ", naglasio je Kačinjski.

Prošlog mjeseca je Evropska komisija pokrenula pravni proces protiv Poljske, Mađarske i Češke jer su odbile da preuzmu azilante.

Kačinjski, koji je i ranije kritikovao EU program preseljenja za migrante, naglasio je da PiS ne može biti optužen da je antievropska partija jer podržala ulazak te zemlje u članstvo 2004. godine i sada cijeni priliv fondova evropskog bloka.

"To što cijenimo fondove, ne znači da smo izgubili pravo na razne procjene, uključujući i one koje se tiču istorijskog konteksta", rekao je Kačinjski, dodajući da Poljska nikada nije dobila nikakvu odštetu za gubitke pretrpljene tokom Drugog svjetskog rata.

XS
SM
MD
LG