Dostupni linkovi

Vanredna vijest

'Fiat' bez komentara o generalnom štrajku zaposlenih


Kompanija FCA do sada se nije oglasila povodom novonastale situacije

Zaposleni u kompaniji „Fiat Krajsler automobili Srbija“ u Kragujevcu započeli su u utorak ujutro generalni štrajk na svojim radnim mestima nezadovljni visinom zarada i preopterećenošću radnika.

Zoran Marković, predsednik fabričkog sindikata, kaže za Radio Slobodna Evropa da su zaposleni ispostavili poslodavcu četiri zahteva čije je ispunjavanje preduslov nastavka proizvodnje modela 500L.

„Tražimo prijem novih radnika ili novi način organizacije proizvodnje, kako jedan radnik ne bi morao da obavlja nekoliko operacija i radi umesto dva ili tri radnika koji su duže odsustni; povećanje zarade sa 38.000 na 45.000 dinara (350 – 390 evra), nadoknadu troškova zbog dolaska na posao van standardnog radnog vremena kada nema javnog prevoza, kao i isplatu i povećanje bonusa za 2017. i 2018. godinu“, kaže Marković.

Naš sagovonik kaže da zaposleni očekuju hitan početak pregovora o zahtevima sindikata sa menadžmentom fabrike, ali da za sada nema takvih nagoveštaja i da se predstavnici kompanije juče nisu pojavli na pregovorima u Beogradu, koji su trebali da budu održani po dogovoru sa ministrom privrede Goranom Kneževićem.

Fabrika "Fiat" u Kragujevcu
Fabrika "Fiat" u Kragujevcu

U sindiktu smatraju da je neophodno da se u rešavanje ovog problema uključi i država Srbija koja u vlasništvu kapitala kragujevačke fabrike ima 33 odsto.

U službi za odnose sa javnošću FCA nam je rečeno da kompanija za sada neće komentarisati štrajk zaposlenih i obustavu rada pa je nepoznato kolike će gubitke izazvati prekid proizvodnje u najvećim i najvažnijim celinama - preseraju, karoseriji, lakirnici, montaži i logistici.

"Fiatova" fabrika u Kragujevcu ostvarila je u prva četiri meseca 2017. godine, izvoz vredan 382 miliona evra, a već godinama je ubedljivo najveći srpski izvoznik, pa bi svaki duži prekid proizvodnje mogao naneti veliku štetu fabrici, ali i budžetu Srbije jer njeno učešće u BDP-u iznosi tri odsto.

Pojedini stručnjaci iz kompanije, koji kao ni radnici nemaju dozvolu da komuniciraju sa medijima, su izrazili nadu da će problem biti brzo rešen, da će proizvodnja biti obnovljena i da gubici neće biti veliki, tim pre što se isporuka proizvedenih automobila, koji se preko Luke Bar u Crnoj Gori plasiraju na brojna svetska tržišta, odvija bez zastoja.

Izvoz koji se transportuje ka luci Bar u Crnoj Gori
Izvoz koji se transportuje ka luci Bar u Crnoj Gori

Ugovor Vlade Srbije i italijanskog „Fiata“ o zajedničkoj investiciji vrednoj 1,2 milijarde evra potpisan je 2008. godine, a projektovani kapacitet je 300.000 vozila godišnje.

Međutim, zbog krize na svetskom tržištu automobila i smanjene proizvodnje, fabrika u Kragujevcu je prošle godine otpustila oko 1.000 radnika i ukinula treću smenu od kada je i počela drugačija organizacija rada koja je dodatno opteretila preostale zaposlene. Prošle godine kada je u FCA bilo više zaposlenih, proizvedeno 85.000 vozila, a posle odlaska oko 1.000 radnika plan za ovu godinu ostao je isti.

Poslodavac je ranije predložio povećanje zarade od tri odsto za radnike u proizvodnji, dok službenicima nije ponudio povećanje i oni već šestu godinu primaju nepromenjene zarade.

XS
SM
MD
LG