Dostupni linkovi

(Anti)investicijska klima: Fiat otpušta 900 radnika


Fiat 500L, ilustrativna fotografija
Fiat 500L, ilustrativna fotografija

Kompanija Fiat Krajsler automobili Srbija najavila je da će, nakon letnjeg odmora, fabrika automobila u Kragujevcu umesto u tri, raditi u dve smene, što podrazumeva smanjenje broja zaposlenih.

Prema prvim informacijama, kompanija se na ovaj potez odlučila zbog slabijeg plasmana njenog modela fiat 500L na svetskom tržištu, a očekuje se da će zbog toga bez posla ostati oko 900 zaposlenih.

Najava da će Fiatova fabrika automobila u Kragujevcu smanjiti proizvodnju i otpustiti skoro četvrtinu radnika, za ekonomistu Mahmuta Bušatliju nije neočekivan potez, kao i za one koji su u protekle dve godine podrobnije pratili aktivnosti italijanske kompanije na srpskom i svetskom tržištu.

„Pre svega problem je u tome što Fiat nije na vreme na tržište izbacio nove modele i tu jako zaostaje iza evropskih proizvođača, a naročito zaostaje za dalekoistočnim proizvođačima automobila, jer oni za dve godine izbacuju novi model. S druge strane, Fiatova fabrika u Kragujevcu od kada postoji proizvodi samo taj jedan model“, kaže za RSE Mahmut Bušatlija.

Mahmut Bušatlija
Mahmut Bušatlija

Prema njegovim rečima, u takvoj situaciji razumljivo je što nema potražnje za starim modelom, zbog čega se mora smanjiti proizvodnja, a „ako se ukine treća smena, što su odlučili, to može da smanji proizvodnju za 25 odsto“.

Kompanija je, međutim, saopštila da se model 500L prodaje kao i pre četiri godine, da to vozilo ima dobre rezultate i da je ukupna potražnja za tim modelom stabilna.

Uprkos tome, brojke govore drugačije. Izvoz fiata 500 L, 2013. godine bio je vredan 1,53 milijarde evra, u sledećoj godini bio je 1,36 milijardi evra, a 2015. godine 1,18 milijardi evra, što znači, oko 200 miliona evra manje svake godine.

Jugoslav Ristić, predsednik Gradskog veća Samostalnog sindikata Kragujevca, kaže za RSE da bi prvo veliko otpuštanje radnika iz kragujevačke fabrike automobila moglo značiti i početak kraja zajedničkog projekta Grupe Fiat i Vlade Srbije, u kome italijanska strana ima 67 odsto vlasništva kapitala, a Srbija 33 odsto. On ističe da je i država Srbija doprinela ovakvom razvoju situacije neispunjavanjem obaveza preuzetih ugovorom.

“Država nije ispoštovala deo ugovora koji se odnosi na izgradnju autoputa Kragujevac–Koridor 10, saobraćajnih obilaznica oko grada i modernizaciju pruge Kragujevac–Lapovo. Sve to je jasno ukazivalo da država ne računa ozbiljno na taj projekat, a na neki način i ponašanje nove vlasti predstavlja neku vrstu političke osvete prema prethodnoj Vladi, prema Fiatu i građanima Kragujevca. To je ukazivalo na ovakav ishod, jer mislim da otpuštanje jedne cele smene od oko 900 radnika, kako se najavljuje, predstavlja očigledan znak kraja tog projekta. Uz sve to, ne nazire se novi model, a nijedna fabrika ne može da zasniva svoju budućnost na samo jednom modelu”, naglašava Ristić.

Fiat u Kragujevcu
Fiat u Kragujevcu

Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata Fiatove fabrike u Kragujevcu kaže za RSE da se očekivalo da će Vlada Srbije ranije reagovati i pokušati da sa menadžmentom fabrike dogovori proizvodnju novog modela i tako nađe rešenje za problem zbog smanjenog plasmana postojećeg modela 500L.

“Premijera Aleksandra Vučića smo dve godine pozivali da se uključi u razgovore sa rukovodstvom kompanije, ali se to nije dogodilo i očigledno je da ove godine neće biti novog modela”, kaže Marković.

Premijer Vučić je prilikom posete Kragujevcu, krajem februara ove godine tvrdio da će autoput do Koridora 10 biti uskoro završen i da se Vlada svakodnevno bori da se proizvodnja Fiata zadrži na prošlogodišnjem nivou, kao i da se vode intenzivni razgovori o budućnosti fabrike u Kragujevcu.

“Fiat nije gradio fabriku u Kragujevcu da bi je ostavio, nego da bi radio dugi niz godina. Tako da, što se Vlade Srbije tiče, svaku vrstu pomoći i podsticaja će imati i uvek ćemo da brinemo i o radnicima u Fiatu i o ljudima u Kragujevcu, jer je to naš najznačajniji izvoznik. Zbog toga smatram neodgovornim izjave onih koji kažu da mi to ne radimo, jer sam samo ja imao desetine sastanaka, a to ćemo nastaviti da radimo i ubuduće”, rekao je tada Vučić.

U međuvremenu su propala sva Vučićeva nastojanja da kod predsednika Ruske Federacije obezbedi bescarinski izvoz automobila proizvedenih u Kragujevcu u tu zemlju, što je dodatno uticalo na slabljenje izvoza modela 500L.

Odluka o gašenju nakon sastanka sa Vučićem

Italijanska kompanija se, osim šturog saopštenja vezanog za odluku o ukidanju treće smene, ni ovoga puta nije podrobnije izjašnjavala o budućim planovima u Kragujevcu, ali je Zoran Marković rekao da ga je direktorka fabrike Silvija Verneti, obavestila da je odluka o gašenju treće smene doneta nakon sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Dušanom Vujovićem.

O čemu se na tom sastanku razgovaralo, nije poznato, ali svako ko dolazi u Kragujevac vidi da autoput do Koridora 10 nije završen, a izgradnja obilaznica i modernizacija pruge prema Lapovu nije ni započeta.

Uprkos tome, Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade tvrdi da je Srbija ispunila sve obaveze prema italijanskom Fiatu i da to ne može biti razlog otpuštanja zaposlenih u toj kompaniji u Kragujevcu.

Zorana Mihajlović
Zorana Mihajlović

Ja bih rekla, ali ćemo videti u danima ispred nas, da je to pitanje samog funkcionisanja Fiata ili eventualno, bilo kakvih finansijskih problema koje oni možda mogu da imaju. Što se tiče naše strane, naša strana je poštovala sve dogovore i rokove i zaista mi smo uradili puno kada govorimo o ulaganju investitora”, kaže Mihajlović.

Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca kaže da je najavljeno ukidanje treće smene i otpuštanje radnika najgora vest koju je čuo za godinu i po dana koliko je na toj funkciji.

“Nažalost, tako nešto smo i očekivali. U poslednje dve godine se govori o tome i zaposleni u Fiatu najbolje znaju koliko su pauza pravili u poslovanju, kada je isključivana po jedna smena, kada su bili i po tri, četiri dana na nekakvoj vrsti prinudnog odmora zato što nije bilo dovoljno posla, zapravo nije bilo dovoljno prodaje”, kaže Nikolić.

Po njegovim rečima, ukidanje treće smene pogodiće ne samo zaposlene u fabrici koji ostaju bez posla i njihove porodice, nego i budžet grada čiji su prihodi od poreza na zarade radnika te fabike oko 40 miliona dinara mesečno.

Vlada Srbije i Grupa Fiat potpisali su 2008. godine, ugovor o zajedničkoj investiciji u fabriku automobila u Kragujevcu, čija je ukupna vrednost dostigla oko 1,3 milijarde evra. Ugovor traje 10 godina, i ističe 31. decembra 2018. godine.

Bušatlija ocenjuje da je to takozvani terminski ugovor kojim se italijanska strana obavezala na proizvodnju u određenom periodu, nakon čega može i da se povuče iz posla.

“Dalo se pretpostaviti da je to ugovor koji je vremenski ograničen zbog njihovog ponašanja. Sada vidimo da se to i ostvaruje, iako mi u suštini nikada nismo videli ugovor u celosti, niti znamo kakav je aranžman postignut. Ne bi meiznenadilo da oni, ukoliko se nastavi trend njihovog lošeg poslovanja u Evropi i u Americi, oni odu i pre 2018. godine”, zaključuje Bušatlija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG