Dostupni linkovi

UN: Broj stanovnika do 2050. preko devet milijardi


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Indija će po broju stanovnika premašiti Kinu za sedam godina, dok se očekuje da Nigerija pre 2050. postane treća najmnogoljudnija zemlja na svetu i pretekne SAD, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija (UN).

U izveštaju Ekonomskog i socijalnog komiteta UN navodi se da će svetska populacija sa sadašnjih skoro 7,6 milijardi stanovnika porasti na 8,6 milijardi do 2030. godine, 9,8 milijardi do 2050. i 11,2 milijarde do 2100.

Broj stanovnika na Zemlji svake godine poraste za 83 miliona ljudi. Takav trend će se nastaviti, upkos činjenici da se od 1960-ih fertilitet kontinuitano smanjuje.

Direktor sektora za populaciju Džon Vilmont rekao je da izveštaj uključuje informacije o populaciji 233 zemalja sveta. Vilmont je rekao da broj stanovnika u Africi brzo raste, dodajući sa se očekuje da će do 2050. godine polovina svetke populacije živeti u tom delu sveta.

Prema njegovim rečima, može se očekivati smanjenje broja stanovnika u Evropi. Polovina svetske populacije do 2050. godine biće koncentrisana u samo devet zemalja - Indiji, Nigeriji, Kongu, Pakistanu, Etiopiji, Tanzaniji, SAD, Ugandi i Indoneziji, navodi se u izveštaju.

Zemlje su poređane po "očekivanom doprinosu rastu svetske populacije". U istom periodu broj stanovnika 26 afričkih zemalja biće udvostručen.

XS
SM
MD
LG