Dostupni linkovi

Apelacija Ustavnom sudu BiH: Registracija izbjeglih i dijaspore svake izborne godine


Na Međunarodni dan izbjeglica poslanici SDP-a BiH u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta predali su Ustavnom sudu BiH apelaciju kojom traže izmjenu odredbi člana 3.15 Izbornog zakona BiH u vezi s prijavom državljana BiH za izbore, koji žive i rade u inostranstvu.

U tom cilju apelaciju su potpisali i poslanici Demokratske fronte, HDZ-a 1990 i dva nezavisna kandidata.

"Navedeni član predviđa za sve građane BiH koji su izbjegle ili raseljene osobe ili se nalaze na privremenom radu u inostranstvu da se prilikom svakih izbora ponovo registruju da bi mogli glasati. To smatramo neustavnim, jer ovaj član nije usaglašen ni s međunarodnim propisima o ljudskim pravima, a ni s Dejtonskim sporazumom u BiH", rekao je poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Hasan Muratović na današnjoj pres-konferenciji te stranke.

Namjera poslanika SDP-a je da se prava bh. građana koji žive u inostranstvu izjednače s onima koji žive u BiH, a koji s punoljetstvom stiču doživotno pravo da glasaju na izborima. Oni građani koji žive van granica države, kaže Muratović, moraju seza svake izbore ponovo registrovati.

"Želimo da se bh. građanima u inostranstvu omogući regularno pravo glasa – da ne moraju da se registruju svake godine", poručio je Muratović nadajući se da će Ustavni sud donijeti pozitivnu apelaciju.

XS
SM
MD
LG