Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija i Crna Gora otvaraju dva pregovaračka poglavlja sa EU


Zastava Evropske unije

Evropska unija će danas otvoriti još dva pregovaračka poglavlja sa Srbijom - poglavlje sedam, o pravima intelektualne svojine, i poglavlje 29, o carinskoj uniji.

Usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom u okviru poglavlja sedam trebalo bi Srbiji da donese veću pravnu sigurnost i ubrzanje tehnološkog razvoja, a očekuju se i stimulacija stvaralaštva, kao i jača borba protiv piraterije.

Za uspješno zatvaranje oblasti koja je obuhvaćena poglavljem 29 potrebna je automatizacija svih carinskih postupaka, tranzita, izvoza i uvoza, a nakon toga bi trebalo da se poboljša poslovni ambijent, prenijeli su beogradski mediji.

Carinska unija podrazumijeva izvjesnost poslovanja, a očekuju se i veće naplate koje pune budžet. Evropski parlament 14. juna usvojio je Rezoluciju o Srbiji, u kojoj je, između ostalog, pozvao zemlje članice na otvaranje poglavlja sa Srbijom.

Crna Gora će na međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu danas otvoriti dva nova pregovaračka poglavlja sa EU, a jedno privremeno zatvoriti.

Biće otvoreni pregovori sa EU u poglavlju jedan koje se odnosi na slobodu kretanja robe, te 22 o regionalnoj politici i koordinaciji strukturnih instrumenata, dok će privremeno biti zatvoreni pregovori u poglavlju 30 koje se odnosi na spoljne odnose. Crna Gora je do sada, od 35 poglavlja, otvorila pregovore u 26 i privremeno zatvorila u dva poglavlja.

Državnu delegaciju Crne Gore na međuvladinoj konferenciji na ministarskom nivou, predvodiće ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

Iz resornog crnogorskog ministarstva saopšteno je da je međuvladina konferencija potvrda da se pregovarački proces nastavlja planiranom dinamikom kako u dijelu otvaranja preostalih poglavlja, tako i u pogledu ulaska u novu fazu.

XS
SM
MD
LG