Dostupni linkovi

Opada broj migranata koji dolaze u Srbiju


Migranti u Srbiji, foto iz jula 2016
Migranti u Srbiji, foto iz jula 2016

U četiri prihvatna centra za smještaj izbjeglica i migranata u Pčinjskom okrugu - u Preševu, Bujanovcu, Vranju i Bosilegradu, smješteno je ukupno 937 ljudi za koje se svakodnevno obezbjeđuje po tri obroka, izjavio je danas portparol Komesarijata Srbije za izbeglice Ivan Mišković.

Mišković je za agenciju Beta izjavio da je među izbjeglicama i migrantima najviše državljana Avganistana – 61 odsto, na drugom i trećem mjestu po brojnosti su državljani Iraka – 13 odsto i Pakistana – 12 odsto, dok broj izbjeglica iz Sirije iznosi pet procenata, a iz Irana tri odsto.

"Broj izbjeglica i migranata koji dolaze u Srbiju stagnira ili opada jer su granice manje ili više zatvorene. U svim prihvatnim centrima za migrante i izbjeglice u Srbiji ima slobodnih mjesta, a uspjeli smo da u njima unaprijedimo smještaj", kazao je Mišković.

Mišković je naveo da podaci potvrđuju da je za sve migrante Srbija i dalje isključivo zemlja tranzita, a ne zemlja u kojoj bi da ostanu.

"Bilo je dosta slučajeva među migrantima koji podnesu zahtjev za dobijanje azila u Srbiji, da čak i kada dočekaju kraj procedure i dobiju azil, ako se pojavi prilika da mogu da odu iz Srbije i nastave dalje, oni odlaze", rekao je Mišković.

Po podacima MUP-a, ove godine namjeru da zatraži azil u Srbiji izrazilo je više od 2.500 izbeglica i migranata s Bliskog istoka.

XS
SM
MD
LG