Dostupni linkovi

Uzrok pada aviona kod Mostara bio infarkt pilota


Avion se srušio ubrzo nakon što je pilot dobio infarkt. Foto: mjesto nesreće, maj 2017.
Avion se srušio ubrzo nakon što je pilot dobio infarkt. Foto: mjesto nesreće, maj 2017.

Avionska nesreća u kojoj je kod Mostara u maju poginulo pet osoba, među kojim i troje djece, desila se zbog smrti pilota koji je tokom leta dobio infarkt i umro, objavila je danas komisija koja je istraživala slučaj.

Pilot aviona FIJI, koji se 13. maja kratko nakon polijetanja srušio u mostarskom naselju Jasenica, doživio je infarkt te je to i osnovni uzrok nesreće jer je brzo izgubio svijest, potvrdio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu glavni istražitelj Komisije koja je istraživala slučaj, Salko Begić.

Pilot je prešutio da ima ugrađeni stent, što je bio dužan, i da je to prijavio do ovoga ne bi došlo, naveo je istražitelj Begić, a istraga je pokazala da je pilot prije nego se avion srušio bio mrtav.

On je naveo da su nalazi istrage objedinjeni na 67 stranica, da je korišteno 700 dokumenata, te da je Komisija radila po međunarodnim standardima kao potpuno nezavisno tijelo, iako je tokom provođenja istrage sarađivala s Tužilaštvom BiH.

Istraga je utvrdila i da je avion održavan redovno, da je bio registrovan za četiri osobe, dok je na letu bilo pet osoba, iako je težina aviona bila u granicama dozvoljene.

Tog dana avionom je izvedeno 14 letova, a pilot Karačić letio je na čak 12 letova. Pilot je nakon 11. leta sletio na aerodrom i bez gašenja motora pokupio putnike za 12. let, ali, kako je utvrdila istraga, to je greška koja se dešava i ona se ne može uzeti kao uzrok pada aviona.

XS
SM
MD
LG