Dostupni linkovi

Mostar se oprostio od žrtava avionske nesreće


Oproštaj od žrtava nesreće u Mostaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Oproštaj od žrtava nesreće u Mostaru

Stotine građana i rodbina stradalih prisustvovali su danas na komemoraciji za pilota Ivana Karačića, mladića Muhameda Sipovića, te djecu Armana Hadžiomerovića, Lanu i Luku Lovrić, poginule u subotu u avionskoj nesreći u Mostaru.

"Željeli smo vjerovati da je ovo samo ružan san. Nažalost, dogodila se nesreća koja je u trenutku odnijela pet života i ostavila duboku bol porodicama, rodbini i prijateljima poginulih, kao i cijelom gradu Mostaru i Bosni i Hercegovini", rekao je na komemoraciji gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Jurica Kolobarić, prvi čovjek Aerokluba Mostar, čiji je član bio poginuli pilot i instruktor letenja Ivan Karačić, uz ostalo je kazao:

"Mostar je grad avijacije, grad u kojem se leti više od 110 godina, u kojem su se proizvodili avioni, školovali piloti, u kojem Aeroklub postoji 68 godina. I nažalost, grad koji ne pamti ovakvu zrakoplovnu nesreću koja je odnijela pet života."

Učenik Osnovne škole 'Silvije Strahimir Kranjčević' Josip Kolobara oprostio se od jedanaestogodišnje Lane i osmogodišnjeg Luke Lovrića.

"Tužne vijesti ne biraju mjesto. Ponekad dolaze očekivano, vrlo često sasvim iznenada, no, gubitak dragih osoba ostavlja zauvijek dubok i bolan trag na svakome od nas", rekao je.

Džemal Juklo, direktor osnovne škole 'Zalik', koju je pohađao poginuli osmogodišnji Arman Hadžiomerović, o tom dječaku rekao je:

"Nedavno, na primjer, povodom Dana škole, imao je ulogu doktora. Sve nas je nasmijao do suza. Mislim da je važno sa scene doktorsko držanje svima iz gledališta ostalo duboko utkano u sjećanju."

Policijski automobil na mjestu nesreće
Policijski automobil na mjestu nesreće

U Mostaru i cijelom Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) danas je dan žalosti. Danas poslijepodne biće sahranjeni Ivan Karačić, Lana i Luka Lovrić, te Arman Hadžiomerović, dok će Muhamed Sipović biti pokopan u četvrtak.

Oni su poginuli kada se ultralaki avion u kojem su se nalazili iz još uvijek nepoznatih razloga srušio nedaleko od mostarskog južnog prigradskog naselja Jasenica. Avion je prethodno tokom cijelog dana obavljao promotivne letove u okviru manifestacije “Dana otvorenih vrata” Zračne luke Mostar.

Istraga bi mogla potrajati

Državni organi Bosne i Hercegovine, predvođeni Tužilaštvom BiH, te državnim Ministarstvom prometa i komunikacija, preuzeli su vođenje istrage. Izvršena je obdukcija tijela žrtava, čiji rezultati javnosti još nisu poznati, a v.d. glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić najavila je još u nedjelju sveobuhvatnu istragu, prilikom obilaska mjesta nesreće.

“Mi ćemo nastaviti dalje svoj rad, radi utvrđivanja uzroka u svim drugim pogledima i preduzimanje svih istražnih radnji, putem saslušavanja svjedoka, ispitivanja i svih drugih okolnosti koje su vezane za ovaj događaj”, kazala je tužiteljica Tadić.

Iz Tužilaštva BiH su još najavili da će biti izvršena i vještačenja svih tehničkih okolnosti avionske nesreće, uključujući i vještačenja u vezi sa ispravnosti letjelice. Ranije su predstavnici vlasti najavili da bi istraga mogla potrajati i do 30 dana.

U znak odavanja počasti poginulim u ovoj nesreći u ponedjeljak uveče je na Starom mostu ugašena rasvjeta.

Pet zvjezdica na Starom mostu za nastradale
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

"Tačno u 21 sat... Stari most je ostao u mraku. Ugašena su svjetla na UNESCO spomeniku, a na njegovom luku oslikalo se pet zvijezdica u znak odavanja počasti za tragično stradale u avionskoj nesreći koja se u subotu dogodila u Mostaru. Mostarci su i na ovaj način uputili poruke solidarnosti sa porodicama poginulih", saopćili su organizatori Centar za mir i produkcija Dreammedia.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG