Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čavušoglu: Makedonija zaslužuje da uđe u NATO


Mevlut Čavušoglu

Turska će nastaviti dosledno da podržava Makedoniju u evroatlantskim integracijama, izjavio je u Skoplju turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu. On je tu poruku ponovio na odvojenim sastanicima s predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim, javila je agencija Beta.

“Makedonija najviše od svih kandidata zaslužuje prijem u NATO. Cela situacija oko pitanja imena (u sporu s Grčkom) smatram veštačkom, time se nanosi velika nepravda Makedoniji. Mi podstičemo sve članice da sarađuju s Makedonijom", rekao je šef turske diplmatije nakon sastanak s Dimitrovim.

Čavušoglu je istakao da će Ankara podržati svako rešenje koje je prihvatljivo za Makedoniju i Grčku, naglašavajući da je tu bitna odluka Makedonije.

Šef makedonske diplomatije je rekao i da je Čavušogluu preneo veliku zahvalnost na konzistentnoj i principijelnoj podršci Turske u pravcu integracije Makedonije u NATO.

"Ova podrška je potrebna i mnogo značajna za nas i sa zadovoljstvom mogu da kažem da je u današnjim razgovorima njeno pojačavanje nedvosmisleno potvrdjeno", rekao je Dimitrov na konferenciji za novinare.

U saopštenju iz Kabineta predsednika Makedonije je saopšteno da je na sastanku sa Ivanovim Čavušoglu potvrdio podršku Turske evropskim i evroatlantskim integracijama Makedonije, ukazujući da će da bude dosledna u tome.

Prema planu, Čavušoglu u Skoplju treba da se sastane i sa premijerom Zoranom Zeavom, kao i da prisustvuje iftar večeri koju za njega pripređuje turski ambasador.

Prethodno je šef turske diplomatije razgovarao sa Nikolom Gruevskim, bivšim premijerom i liderom naveće opozicione partije - VMRO DPMNE.

XS
SM
MD
LG