Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skoplje traži podršku Atine za evroatlantske integracije


Nikola Dimitrov i Nikos Kodžijas u Atini, 14. juni 2017.

Makedonski ministar spoljnih poslova u novoj vladi Zorana Zaeva, Nikola Dimitrov, u Atini je zatražio podršku grčke vlade i javnosti novim makedonskim vlastima na putu ka EU i NATO-u. Šef grčke diplomatije Nikos Kodžijas rekao je da je Grčka spremna da podrži Makedoniju na tom putu, ali pod uslovom da se prvo reši pitanje imena makedonske države, o kojem se Atina i Skoplje spore godinama.

Ministar spoljnih poslova Makedonije Dimitrov je na konferenciji za novinare u Atini nakon susreta sa grčkim kolegom Kodžijasom danas rekao da je njegova glavna poruka - molba za grčku podršku, te da mu je manje važno ko će biti pobednik i ko biti veštiji sa argumentima.​

"Nama u ovom trenutku treba podsticaj da bi uspravno zakoračili na put po kome želimo ići. Bili smo praktično nepokretni nekoliko godina. Nemamo skrivene agende i želimo da budemo prijatelji sa vašom zemljom", naveo je Dimitrov.

Dimitrov je rekao da je iznenađen što se u grčkoj javnosti veoma često govori o navodnom iredentizmu sa makedonske strane, jer u osnovu to znači aspiracija za nečim tuđim.

"Želim vas uveriti da smo mi čvrsto fokusirani na granice koje imamo. Hoćemo da spasimo svoju državu. Previše smo u čekaonici, a i region smo koji u ovom trenutku nije u idealnom stanju. Nisam od onih koji pridaju značaj skulpturama, imenima i mislim da je to naštetilo našim odnosima. Čak mislim da je to pomoglo onima koji ne žele da imamo dobre odnose, jer im je dalo argumente", ocenio je Dimitrov.

Grčki ministar Kodžijas je rekao da Grčka hoće da celi region Zapadnog Balkana postane deo evroatlanskog sistema, ali da Atina ne može hteti više od tih zemalja da uđu u EU i NATO. On je istakao da su otvoreni da podrže napore Makedonije da uđe u međunarodne organizacije, ali pod uslovom da se najpre reši pitanje imena zemlje.

"Ovo je uslov na kome moramo raditi da bi se postigao kompromis prihvatljiv za sve strane", izjavio je Kodzijas, dodajući da prethodna vlada u Skoplju uopšte nije praktikovala kompromis i da je pitanje imena od geografskog dovela do identitetskog problema. Šef grčke diplomatije je pohvalio zalaganje nove vlade u Skoplju i rekao da niko neće biti srećniji od njega ako se završi cela ova priča.

Ministar Dimitrov je pre posete Atini u intervjuu za grčku televiziju Skaj rekao da nije tamo da bi pritisnuo grčku vladu, već da bi zatražio podršku, jer bi Makedonija želela da Grčka bude njen najveći saveznik na putu ka EU i NATO-u. Obe države treba da rade na tome da izgrade bolju sadašnjost i budućnost, rekao je Dimitrov.

"Mi smo susedi, delimo granicu, a nadam se jednog dana, ukoliko imamo zajedničku evropsku budućnost, da više neće biti granica. Zato bi želeo da Grčka postane naš saveznik i hteo bih da uverim narod, premijera, Vladu, da zaista možemo biti prijatelji", istakao je šef makedonske diplomatije.

On je uputio apel da obe države ostave istoriju istoričarima, dodajući da nije mudra politika graditi bilateralne odnose na starim istorijskim temama. Nova vlada se ne slaže sa spomenicima koje je izgradila prethodna vlast, rekao je Dimitrov u intervjuu za TV Skaj, ističući da ne bi želeo da mlade generacije u Makedoniji rastu sa idejom da je Grčka neprijatelj.

Ministara Dimitrova je za vreme boravka u Atini primio i od grčki predsednik Prokopia Pavlopulos.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG