Dostupni linkovi

'Ne da(vi)mo Beograd': Performans za Vinču, ponovo zatražena smena Malog


Aktivisti Inicijative su ispred Gradske uprave zapalili vatru u dva limena bureta na kojima je ostavljen natpis „Pozdrav iz Vinče“
Aktivisti Inicijative su ispred Gradske uprave zapalili vatru u dva limena bureta na kojima je ostavljen natpis „Pozdrav iz Vinče“

Aktivisti Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ organizovali su u četvrtak, uoči sednice Skupštine grada, ispred Gradske uprave performans kojim su kritikovali nadležne što ne rešavaju problem deponije u Vinči koja gori već mesec dana.

Oni su ispred Gradske uprave zapalili vatru u dva limena bureta na kojima je ostavljen natpis „Pozdrav iz Vinče“, a prolaznicima su delili i improvizovane razglednice sa fotografijama zapaljene deponije.

Kako kažu u Inicijativi, s obzirom na to da pitanje Vinče nije uvršteno u dnevni red sednice, odlučili su da miris zapaljene deponije donesu pod prozor gradskih čelnika.

Performans za Vinču ispred skupštine Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Zatvaranje i sanacija deponije u Vinči nije upitno, ona je najveći problem ove vrste u ovom delu Evrope, ali je sporan način na koji gradske vlasti planiraju da reše taj problem, rekao je okupljenima aktivista Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ Vladimir Radojičić.

„Ono što smo čuli od gradskih čelnika jeste da oni rešenje vide u izgradnji spalionice. Dakle, na požar odgovaraju spaljivanjem otpada i kažu da će time trajno biti rešen problem otpada, što uopšte nije tačno. Iskustva drugih zemalja u kojima postoje spalionice kažu da se na ovaj način u atmosferu oslobađaju gasovi koji doprinose efektu staklene bašte i da su potrebni ozbiljni filteri da bi se to sprečilo“, rekao je Radojičić.

On je dodao da nije tačna ni tvrdnja nadležnih da izgradnjom spalionice neće biti otpada:

„U spalionicama nastaju velike količine šljake koje je potrebno dalje odlagati. To su velike količine otpada za koje u Srbiji ne postoji tretman, nego ćemo plaćati skup izvoz da bismo taj problem rešili.“

Podsetimo, požar na deponiji u beogradskom naselju Vinča izbio je 19. maja, a dim je u jednom trenutku zahvatio veći deo glavnog grada. Iako su se meštani u Vinči i drugim delovima žalili na zagađenje, u Gradskom zavodu za javno zdravlje su u više navrata rekli da nema prekoračenja štetnih materija.

Međutim, deo stručne javnosti, smatra da dim sa zapaljene deponije nije bezazlen po zdravlje ljudi.

Uoči sednice Skupštine grada, Inicijativa je još jednom zatražila da odbornici izglasaju smenu gradonačelnika Siniše Malog zbog, kako navode aktivisti, njegove odgovornosti u projektu „Beograd na vodi“.

Podsetimo, Inicijativa traži ostavku gradonačelnika Malog i drugih čelnika grada i policije, već duže od godinu dana, nakon noćnog rušenja u beogradskom kvartu Savamala, kada su nepoznate osobe pod fantomkama protivzakonito pritvarale slučajne prolaznike i srušile objekte na mestu na kojem je predviđeno da bude realizovan projekat „Beograd na vodi“.

XS
SM
MD
LG