Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tusk pokušava da pomiri EK i Višegradsku grupu oko izbegličkih kvota


Tusk u završnim dokumentima samita sugeriše da se pozove EK da popravi svoj predlog tako da bude prihvatljiv za sve

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pokušava da Evropska unija iza]e u susret članicama kao što su Poljska i druge zemlje Višegradske grupe koje odbijaju kvote za prihvatanje izbeglica i za naredni samit priprema zahtev šefova država ili vlada zemalja EU da Evropska komisija (EK) promeni predlog trajnog mehanizma relokacije izbeglica tako da bude prihvatljiv za sve članice.

"Tusk u završnim dokumentima samita sugeriše da se pozove EK da popravi svoj predlog tako da bude prihvatljiv za sve. Da predloži takvu formulu koja bi odgovarala više svima. Shvatam to kao poziv EK da izmeni svoj predlog ili da ga potpuno povuče zato što teško da može da bude prihvaćen", javlja poljski radio RMF FM pozivajući se na neimenovanog visokog diplomatu EU, prenosi Beta.

Poljska, Češka i Mađarska, protiv kojih je Evropska komisija u sredu povela prekršajni postupak i preti novčanim kaznama zato što su odbile da primaju izbeglice iz nacionalnih kvota dogovorenih 2015. godine kao jedan od glavnih argumenata koriste upravo pretnju da nije reč samo o hiljadama izbeglica iz već obavezujućih kvota, već da im prete desetine ako ne stotine hiljada muslimanskih izbeglica po budućem trajnom mehanizmu preraspodele u slučaju migrantskih kriza.

Predsednik Češke Miloš Zeman uporedio je čak EU zbog tog trajnog mehanizma izbegličkih kvota sa zlim vilama iz češke bajke koje umiljato mole da provuku samo jedan pa dva prstića a onda razvale cela vrata.

Za trajni mehanizam i reformu sistema azila zalažu se pre svega zemlje koje su pod najvećim pritiskom izbeglica - Italija, Grčka i Nemačka, dok nove postkomunističke članice EU, pre svega Višegradska grupa, za trajne izbegličke kvote ne žele ni da čuju.

Poljska, Češka i Mađarska odlučno su ove sedmice odbile pokušaj EK da ih preko postupka zbog kršenja evropskih zakona i pretnje da će završiti na sudu i sankcijama EU natera da počnu da primaju izbeglice iz logora u Grčkoj i Italiji, jer postupak traje mesecima ako ne i godinama a do tada se nadaju da će biti uklonjena pretnja trajnog mehanizma izbegličkih kvota koje EU bez pristanka članica može da pokrene u vreme migracijskih kriza.

Ministri unutrašnjih poslova Poljske, Češke, Mađarske i Slovačke obratili su se ove sedmice nakon sastanka V4 u Varšavi sa zajedničkim zahtevom predsedniku ES Tusku da se odlučivanje o kvotama izuzme iz nadležnosti ministara i prenese na samite, gde šefovi država i vlada odlučuju konsenzusom, saopštio je poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak.

XS
SM
MD
LG