Dostupni linkovi

Kosovo: Podignuta optužnica za terorizam protiv 9 osoba


Kosovo - Prishtina view, Pristina generic, illustration, September 28, 2013.
Kosovo - Prishtina view, Pristina generic, illustration, September 28, 2013.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv 9 osoba zbog terorizma koji su sarađivali sa Ljavdrimom Muhadžerijem.

Na osnovu optužnice, optuženi su sa ciljem da zatraše populaciju, destabilizuju i unište temeljne političke, ustavne, ekonomske i socijalne strukture država na Balkanu, „svesno odgovorili pozivima pripadnika terorističke organizacije 'Islamske države', optuženog Ljavdrima Muhadžerija, da izvrše teroristička dela“, stoji u saopštenju tužilaštva.

Ova grupa je planirala, pored ostalog, da izvrši teroristički napad protiv igrača i navijača Izraela koji su trebali da budu u albanskom gradu, Skadar, na utakmici Albanije i Izraela 12. novembra 2016.

Tužilaštvo je navelo da su njih devetorica optuženi za krivično delo „izvršenje terorističkih dela“.

„Nekoliko optuženih je tokom oktobra 2016., na zahtev optuženog Ljavdrima Muhadžerija, sa kojim su bili u kontaktu putem interneta, pripremali teroristički napad na Kosovu, kako bi, u dogovoru sa istim, planirali teroristički napad – atentat na međunarodna lica ili zvaničnike bezbednosnih institucija, tako što je optuženi L.G. počeo da se interesuje o kupovini automatskog oružja, za koje je optuženi Muhadžeri, putem svojih još uvek neidentifikovanih ljudi, trebao da pošalje optuženom A.A. novac u visini od 1500 eura“, dodaje se u saopštenju.

Ovim su optuženi počinili krivično delo o uvozu, izvozu, snabdevanju, transportu, proizvodnji, razmeni, posredstvu ili neovlaštenoj prodaji oružja.

U saopštenju se dodaje da je među optuženima bilo i lica koji su učestvovali u terorističkoj grupi Al Nusra.

Inače, porodica Ljavdrima Muhadžerija iz Kačanika prošle nedelje je potvrdila da je Ljavdrim Muhadžeri ubijen u Siriji u vazdušnim napadima SAD-a.

XS
SM
MD
LG