Dostupni linkovi

Poljski referendum o izbeglicama


Referendumom bi Poljaci obavezali i svoje buduće vlade da ne primaju izbeglice, najavio je Duda
Referendumom bi Poljaci obavezali i svoje buduće vlade da ne primaju izbeglice, najavio je Duda

Predsednik Poljske Andžej Duda priprema za 2019. godinu referendum o izbeglicama i evropskom mehanizmu relokacije izbeglica koje su već stigle u Evropsku uniju, prenosi Beta.

Tim referendumom bi Poljaci obavezali i svoje buduće vlade da ne primaju izbeglice, najavio je Duda u intervjuu tabloidu "Super ekspres".

"Danas je odgovor veoma jednostavan: poljska vlada apsolutno ne pristaje na bilo kakvu relokaciju izbeglica. I tu ima moju punu podršku. Neću pristati na to da ljude prinudno dovoze u Poljsku. U 2019. godini imamo nove parlamentarne izbore, ne znamo koga će izabrati Poljaci, ne znamo kakva će biti nova vlada, zato želim da u toku tih izbora Poljaci odgovore na to pitanje: Da li se slažu s takvom prinudnom relokacijom ili ne", kazao je poljski predsednik.

Andžej Duda označio je taj planirani referendum kao stvar bezbednosti i budućnosti Poljske.

Konzervativna vlada stranke Pravo i Pravda kada je u jesen 2015. godine došla na vlast, prvo je tvrdila da će poštovati međunarodne obaveze koje je preuzela prethodna liberalna vlada na čelu s premijerkom Evom Kopač da primi oko 7.000 izbeglica po mehanizmu relokacije, ali ubrzo je počela da oteže.

U proleće je premijerka Šidlo saopštila da Poljska uopšte neće primati muslimanske izbeglice, već da bira da im na Bliskom istoku pomaže na licu mesta, u izbegličkim logorima oko Sirije i Iraka.

XS
SM
MD
LG