Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija dobija od EU 96 milion eura u okviru prvog dijela IPA sporazuma


Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn

Srbija i EU potpisale su u Briselu prvi dio finansijskog sporazuma IPA 2016 za Srbiju, prema kojem će Srbija od Unije dobiti 96 milion eura bespovratne pomoći, dok je ukupna vrijednost sporazuma 166,4 miliona eura.

Prvi dio sporazuma su potpisali ministarica za evropske integracije Jadranka Jokismović i evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, a taj dio sredstava u ime Srbije će realizovati Delegacija EU u Srbiji. Joksimović je rekla da Srbija u prosjeku godišnje bespovratno dobije od EU oko 200 miliona eura.

"Danas smo potpisali 96 miliona eura bespovratne pomoći a ukupan paket će biti 166 miliona eura a ovih 96 je prvi dio sporazuma" rekla je Joksimović.

Ovaj novac od EU biće uložen infrastrukturu i razvoj malih i srednjih preduzeća najavila je zvaničnica Srbije i naglasila da je EU najveći donator bespovratne pomoći njenoj zemlji.

"Žlim ga građani anše zemlje znaju da je EU apsolutno najveći donator Srbije u poljednjih 15 godina. U posljednjih 15 godina je više od 3 milijarde bespovratne pomoći dato Srbiji" rekla je Joksimović.

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn je rekao da je u interesu svih da novac bude dat Srbiji bude upotrijebljen mudro za sve oblasti koje su u cilju jačanja evrospke perspektive Srbije. Zahvalio se Joksimović na promovisanju EU.

„Znam da nije uvjek lako u zemlji kao što je Srbija sačuvati evropsko lice. Mi smo toga svjesni i mi cijenimo sve vaše napore i činimo sve što možemo da doprinesemo i da vas podržimo u tome u ovoj novoj konfiguraciji“ reako je Hahn sjutra dolazi u Srbiju, gdje će se susresti sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je rekao da će sjutra razgovarati o napretku u evropskim integracijama Srbije.

Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) je usmjereni mehanizam koji je EU stvorila s ciljem pružanja pomoći zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj tokom procesa njihovog pristupanja Uniji.

Do kraja godine biće potpisani i ostali dijelovi finansijskog sporazuma IPA 2016 za Srbiju, u vrednosti od 71,3 miliona eura. Od toga će 28 miliona biti namijenjeno koordiniranom i efikasnom upravljanju granicama u Srbiji, 27,4 miliona za reformu obrazovanja, dok je 15,9 miliona eura dio finansijskog sporazuma čijom realizacijom će upravljati Srbija, navodi se u saopštenju EU info centra.

Na osnovu izvještaja Rikarda Jozwiaka dopisnika RSE iz Brisela.

XS
SM
MD
LG