Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Emirati zabranili izražavanje saosjećanja s Katarom


Dubai, ilustrativna fotografija

Ujedinjeni Arapski Emirati su zabranili javno izražavanje saosjećanje s Katarom i kažnjavat će prijestupnike kaznom zatvora do 15 godina, objavile su u srijedu novine Gulf News sa sjedištem u UAE-u i panarapski kanal Al-Arabiya.

UAE su, zajedno s nekoliko drugih arapskih zemalja, u ponedjeljak prekinuli diplomatske odnose s Katarom zbog navodne podrške koju ta zemlja pruža ekstremističkim organizacijama i Iranu. Katar negira optužbe.

Američki predsjednik Donald Trump izabrao je stranu u ovom diplomatskom sukobu, pohvalivši mjere koje su zemlje Bliskog istoka poduzele protiv Katara, ali je kasnije preko telefona razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom i naglasio potrebu za jedinstvom zemalja Perzijskog zaljeva, izvještava Reuters.

"Oštre i jake mjere će biti poduzete protiv bilo koga ko pokaže saosjećanje ili bilo kakav oblik pristranosti prema Kataru, i protiv bilo koga ko se usprotivi stavu Ujedinjenih Arapskih Emirata, bilo putem društvenih medija, ili putem bilo kojeg oblika pisane, vizuelne ili verbalne forme", izjavio je državni tužilac Emirata Hamad Saif al-Shamsi.

Pored moguće zatvorske kazne, prijestupnicima bi mogla biti izrečena i novčana kazna u iznosu od najmanje 500.000 dirhama, pišu Gulf News, pozivajući se na saopćenje izdato medijima na arapskom jeziku.

XS
SM
MD
LG