Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Katar izoliran zbog podrške terorizmu


Odnosi Katara i regionalnih emirata i Saudijske Arabije već su duže vrijeme prilično napeti. Foto: diplomatska četvrt Dohe

U koordiniranom potezu, Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Jemen i Libija saopćili su da će povući svoje diplomatsko osoblje i prekinuti sve kontakte s Katarom, izolirajući tako zemlju bogatu plinom koja će 2022. ugostiti Svjetsko nogometno prvenstvo i koja je dom velike američke vojne baze. Što je u pozadini ovog diplomatskog poteza?

Države Perzijskog zaljeva smatraju Katar isuviše bliskim Iranu i islamističkim pokretima kao što je Muslimanski bratstvo, grupa koju neke vladajuće obitelji u toj regiji smatraju prijetnjom njihovoj vladavini.

Zemlje su također naglasile da planiraju smanjiti zračni i pomorski promet s Katarom, te su dali posjetiocima iz Katara, kao onim koji imaju boravak na njihovim teritorijama, dva tjedna da napuste zemlju.

Saudijska Arabija je najavila zatvaranje kopnene granice s Katarom, čime će prekinuti veze Katara i ostatka Arapskog poluotoka.

Države Perzijskog zaljeva smatraju Katar isuviše bliskim Iranu i islamističkim pokretima.
Države Perzijskog zaljeva smatraju Katar isuviše bliskim Iranu i islamističkim pokretima.

Službeni Rijad optužuje Katar za pružanje podrške "višestrukim terorističkim i sektaškim grupama, uključujući Muslimansko bratstvo, militantnu Islamsku državu i Al-Qaedu".

U izjavi koju prenosi saudijska državna novinska agencija SPA također se optužuje Katar da podupire, kako je istaknuto, militante iranskog podrijetla u Saudijskoj Arabiji i Bahreinu. Saudijska Arabija također je kazala kako će katarski vojnici biti uklonjeni iz rata u Jemenu.

Bahrein je kazao kako je njegova odluka rezultat onoga što je nazvao katarskim "medijskim poticanjem na zločin, podrškom oružanim terorističkim aktivnostima i financiranjem grupa povezanih s iranskim skupinama radi izvođenja sabotaža i širenja kaosa u Bahreinu".

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je kako "svi pokušaji zaustavljanja Katara od podupiranja terorističkih grupa nisu uspjeli".

Ujedinjeni Arapski Emirati optužuju Dohu da "podupire, financira i prihvaća terorizam, ekstremizam i sektaške sukobe", ističe državna novinaska agencija WAM, dodajući kako je Abu Dhabi diplomatima iz Katara dao rok od 48 sati da napuste zemlju.

Nacionalni zračni prijevoznik Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etihad Airways, najavio je da će od 6. juna do daljnjeg obustaviti sve letove prema i iz Dohe.

Etihad Airways
Etihad Airways

Katarski ministar vanjskih poslova izjavio je kako žali zbog takvog poteza, rekavši kako su "mjere neopravdane i temelje se na neosnovanim tvrdnjama i optužbama".

TV Al-Jazeera sa sjedištem u Kataru prenosi kako je ministarstvo saopćilo da odluke "neće utjecati na normalan život građana".

Američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao je države Zaljeva da ostanu ujedinjene i prevladaju svoje razlike.

"Potaknuli bi sve strane da sjednu za stol i rješavaju te razlike", rekao je on 5. juna.

Tillerson je rekao kako ne vjeruje da će diplomatska kriza utjecati na vojnu kampanju protiv ekstremističke Islamske države u Iraku i Siriji.

Katar je dom jake američke zračne baze, u kojoj se nalazi Središnje zapovjedništvo SAD-a i oko 10.000 američkih vojnika.

U Teheranu, visoki iranski dužnosnik je saopćio kako odluka o prekidu diplomatskih odnosa s Katarom neće pomoći u okončanju krize na Bliskom istoku.

"Vrijeme prekida diplomatskih odnosa i zatvaranje granica...nije način rješavanja krize... Kao što sam već rekao, agresija i okupacija neće imati nikakvog rezultata, već će donijeti nestabilnost", napisao je na Tweeteru Hamid Aboutalebi, zamjenik šefa ureda iranskog predsjednika Hasana Rouhanija.

U Islamabadu, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova izjavio je kako Pakistan nema neposredne planove za prekid veza s Katarom.

Odnosi između Katara i regionalnih emirata i Saudijske Arabije, bliskog saveznika Bahreina i Sjedinjenih Država, već su duže vrijeme prilično napeti.

Najnoviji spor izašao je na površinu nakon što je Katar saopćio da su hakeri objavili lažne vijesti na Katarskoj novinskoj agenciji 24.maja. Naime, ta agencija je javila da je malena perzijska zemlja povukla svoje ambasadore iz Bahreina, Egipta, Kuvajta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog "napetosti" u odnosima s administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Lažni članak također je citirao katarski emir Šeik Tamim bin Hamad al-Tani, koji je rekao da je Iran "islamska snaga" i da su odnosi Katara s Izraelom "dobri". Međutim, napetosti su se ipak povećavale.

Katarski emir Šeik Tamim bin Hamad al-Tani
Katarski emir Šeik Tamim bin Hamad al-Tani

Al-Raya, državni katariski dnevnik, objavio je fotografije novinara Ujedinjenih Arapskih Emirata koje su nazvali "plaćenicima".

Saudijska web stranica s vijestima objavila je karikaturu na kojoj se jedan muškarac iz Katara rukuje sa susjedom iz jedne zaljevske zemlje i istovremeno ga nožem ubada u leđa.

I 2014. su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein povukli svoje ambasadore iz Katara kako bi prosvjedovali zbog podrške Muslimanskom bratstvu.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG