Dostupni linkovi

Ministar energetike SAD: Kina bi mogla postati lider u klimatskim pitanjima


Trg Tjenanmen u Pekingu
Trg Tjenanmen u Pekingu

Američki ministar energetike Rik Peri izjavio je danas da se nada da će Kina postati "pravi lider" kada je reč o klimatskim pitanjima, odbacujući kritike da SAD odustaju od razvoja čiste energije i očuvanja životne sredine posle povlačenja iz Pariskog sporazuma.

"Nadam se da će se Kina uključiti i preuzeti ulogu. To bi za njih bio dobar izazov", rekao je Peri u Tokiju, odakle će otputovati u Peking na sastanak ministara energetike, prenosi Beta.

Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da se povuče iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama izazvala je međunarodne kritike i spekulacije da je time stvorio prazninu u liderstvu, koju bi Kina mogla da ispuni.

Peri je ipak istakao da SAD ne odustaju "od svoje uloge lidera u čišćenju klime".

Američki ministar je ranije danas rekao japanskom kolegi Hirošigi Sekou da su SAD posvećene očuvanju životne sredine i da će nastaviti da budu lider u razvijanju čiste energije.

Peri i Seko su se dogovorili o saradnji u oblasti zelene energije i životne sredine, kao i u oblasti nuklearne energije i čišćenja centrale u Fukušimi, oštećene u zemljotresu i cunamiju 2011. godine.

Peri je u nedelju posetio nuklearnu elektranu Fukušima i ponudio pomoć SAD u njenom deaktiviranju, koje bi moglo da traje decenijama.

XS
SM
MD
LG