Dostupni linkovi

Kancelarija za Kosovo: Jahjaga nije došla na Merdare, a neko se o njoj raspitivao


Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo
Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo je danas saopštila da bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga ni juče ni danas nije pokušala da uđe u centralnu Srbiju i da se "nije pojavila" na prelazu Merdare, prenosi agencija Beta.

"Atifete Jahjaga se nije pojavila na administrativnom prelazu Merdare, ali se sa teritorije AP KiM juče pojavila neidentifikovana muška osoba u civilnom odelu, opremljena sredstvima veze, koja se kod pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije raspitivala o detaljima posete", navedeno je u saopštenju Kancelarije.

Dodaje se da su policajci na tom prelazu, sledeći bezbednosne procedure, odmah obavestili pretpostavljene o ovom, kako je navedeno, "pokušaju narušavanja bezbednosti Jahjage".

Vladina Kancelarija za Kosovo je podsetila da su vlasti u Prištini proteklih nekoliko meseci u više navrata, suprotno Sporazumu o posetama zvaničnika i bez ikakvog osnova, "onemogućile boravak građanima i zvaničnicima Srbije na Kosovu".

"Bez obzira na ta jednostrana kršenja aranžmana dogovorenog u Briselu, Beograd će nastaviti da dosledno sprovodi Sporazum o posetama zvaničnika i sve ostale sporazume", piše u saopštenju.

Bivša predsednica Kosova je izjavila da su srpske vlasti, uz "apsurdno obrazloženje", sprečile njen dolazak u Beograd i učešće na festivalu "Mirdita, dobar dan".

Atifete Jahjaga je na svom fejsbuk nalogu napisala da su pripreme za njenu posetu Beogradu bile obavljene shodno Sporazumu o posetama visokih zvaničnika koji su Kosovo i Srbija postigli u Briselu.

"Vlasti Kosova su na vreme i u detalje informisale vlasti u Srbiji, kako je to predviđeno Sporazumom, ali vlasti u Srbiji nisu uspele da se pridržavaju Sporazuma, gazeći ga s ciljem da onemoguće moju posetu", napisala je Jahjaga.

Agencija Beta je iz diplomatskih izvora u Prištini saznala je da je bivša predsednica Kosova odbila da otputuje u Beograd pošto joj vlasti u Srbiji nisu obezbedile pratnju i obezbeđenje.

Jahjaga je trebalo da u četvrtak doputuje u Beograd da bi danas na festivalu "Mirdita, dobar dan" i učestvovala u predstavljanju knjige "Želim da me čuju Knjiga sećanja s pričama žena koje su preživele silovanja u poslednjem ratu na Kosovu".

Tokom svog mandata, Jahjaga je pokrenula nacionalnu kampanju za podizanje svesti društva o ženama žrtvama silovanja, zlostavljanja i mučenja tokom rata.

XS
SM
MD
LG