Dostupni linkovi

Moskva protjeruje više diplomata Moldavije i Estonije


Ilustracija
Ilustracija

Moskva je naredila da pet moldavskih diplomata i dvoje estonskih moraju napustiti Rusiju kao odmazdu za protjerivanje ruskih diplomata iz ove dvije zemlje.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je u srijedu saopštilo da je pet diplomata iz Moldavije proglašeno "personama non grata" i naredili su im da napuste Rusiju u roku od tri dana.

"Ruska strana je izrazila nadu da Kišinjev prepoznaje da su neprijateljske akcije kontraproduktivne" navodi se u saopštenju.

Moldavsko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da protjeruje pet ruskih diplomata u utorak, bez obrazlaganjja odluke, u momentu velikih tenzija u samoj zemlji između proruskog predsjednika Igora Dodona s jedne i prozapadne vlade sa druge strane.

Dodon je osudio protjerivanje ruskih diplomata i rekao da će o tome razgovarati sa Rusima ove sedmice u Sankt Petersburgu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je takođe u danas naredilo i dvojici diplomata iz Estonije, iz generalnog konzulata te zemlje u Sankt Petersburgu, da napuste zemlju u roku od pet dana, nakon što je Vlada Estonije, 26. maja protjerala dvoje ruskih diplomata bez obrazloženja.

Odnosi između Rusije i Estonije koja je članica EU i NATO-a su napeti već godinama.

XS
SM
MD
LG