Dostupni linkovi

Crnogorski poslanik protjeran iz Rusije, vratio se u Crnu Goru


Miodrag Vuković za Rusiju persona non grata
Miodrag Vuković za Rusiju persona non grata

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović izrazio je ozbiljnu zabrinutost i osudio je postupanje kojem je bio izložen poslanik iz Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković na aerodromu u Moskvi i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog njegovog privođenja i deportacije.

Nazivajući to nediplomatskim postupanjem, Brajović je konstatovao da je rusko ophođenje prema Vukoviću „protivno međunarodnom pravu i diplomatskoj praksi, dok se nemogućnost komunikacije i korišćenja ličnih stvari može smatrati i kršenjem osnovnih ljudskih prava“.

Predsjednik Skupštine Crne Gore očekuje i "zvanično obrazloženje i izvinjenje zbog nedoličnog odnosa prema predstavniku najvišeg zakonodavnog tijela države Crne Gore", navodi se u saopštenju Brajovića.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je povodom događaja na aerodromu Domodedovo, kada je poslanik Miodrag Vuković priveden i zadržan, te deportovan kao nepoželjna osoba na ruskoj terotoriji, najavilo protestnu notu zvaničnoj Moskvi.

Poslanik crnogorskog parlamenta i visoki funkconer Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković, deportovan je jutros iz Moskve u Crnu Goru, nakon što je noć proveo u tranzitnoj zoni ili „ničijoj teritoriji“ na aerodromu Domodedovo.

Miodrag Vuković je putovao iz Crne Gore, preko Moskve za Minsk gdje se održava parlamentarni skup Centralno-evropske inicijative.

Granična policija Rusije je zadržala Vukovića na aerodromu i ukazali mu da je on za vlasti te zemlje persona non grata.

Vuković nije mogao da napusti Moskvu do jutros, kada se ukrcao za let do Tivta.

Vukovićevo zadržavanje i zabrana za ulazak na teritoriju Rusije pokazuje da je ta zemlja formirala spisak osoba iz Crne Gore koje nisu dobrodošle u Rusiju.

* uskoro opširnije

XS
SM
MD
LG