Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putin u ponedeljak u Versaju s Makronom


Predsednici Francuske i Rusije Emanuel Makron i Vladimir Putin razgovaraće u ponedeljak u Versaju o situaciji u Ukrajini i Siriji.

To će biti prvi sastanak Putina i Makrona, koji je zvanično preuzeo dužnost 14. maja.

Predsednik Francuske ugostiće ruskog kolegu u Velikom Trijanonu, dvorcu za zabavu na imanju Versaj, gde će biti postavljena i izložba posvećena ruskom caru iz 18. veka, Petru Velikom.

Izložbom koja je organizovana u saradnji sa Ermitažom iz Sankt Peterburga, biće obeleženo 300 godina diplomatskih odnosa Francuske i Rusije.

Makron se tokom predsedničke kampanje zalagao za čvrst stav prema Rusiji, ali i za saradnju u borbi protiv militanata takozvane „Islamske države“.

On je ranije kritikovao aneksiju poluostrva Krim od strane Rusije 2014. godine, ali je naveo da je važno "imati otvoren dijalog sa Moskvom".

Ruski predsednik će posetiti Francusku sedam meseci pošto je otkazao najavljenu posetu Parizu zbog neslaganja oko Sirije s tadašnjim predsednikom Francuske Fransoaom Olandom, koji je rekao da razmišlja da li treba da primi Putina s obzirom na ratne zločine koje je sirijski režim počinio u Alepu, uz podršku ruskih snaga.

Ministri spoljnih poslova Francuske i Rusije razgovarali su u petak telefonom, uoči sastanka Makrona i Putina, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ambasador Rusije u Francuskoj Aleksandar Orlov rekao je da Moskva ima "pozitivno mišljenje" o Makronu, opisujući ga kao "veoma inteligentnog, realnog i pragmatičnog".

XS
SM
MD
LG