Dostupni linkovi

Turska odbacila rezoluciju SAD o nasilju turskih telohranitelja


Incident je izazvao gnev u SAD i predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan je zatražio od Turske da osudi nasilje
Incident je izazvao gnev u SAD i predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan je zatražio od Turske da osudi nasilje

Turska je odbacila rezoluciju Predstavničkog doma američkog Kongresa u kojoj se osuđuje nasilje turskih telohranitelja prema demonstrantima za vreme prošlonedeljne posete predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Vašingtonu, prenosi Beta.

Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova objavljeno kasno sinoć opisuje rezoluciju kao "jednostranu" i dodaje se da ona "iskrivljuje činjenice". Turski bezbednosni zvaničnici snimljeni su kako udaraju i šutiraju demonstrante koji su se okupili ispred rezidencije turskog ambasadora kada je tu došao turski predsednik Erdogan.

Incident je izazvao gnev u SAD i predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan je zatražio od Turske da osudi nasilje i da se izvini. Turska je, međutim, optužila američke vlasti da su krive za nasilje, navodeći da one nisu preduzele neophodne mere ispred rezidencije turskog ambasadora.

Ove nedelje Turska je pozvala amričkog ambasadora u Ankari da protestuje zbog, kako je navedeno, "agresivnog i neprofesionalnog delovanja američkog obezbeđenja".

XS
SM
MD
LG