Dostupni linkovi

U Briselu danas prvi sastanak Makrona i Trampa


Predsednik SAD, Donald Tramp, prilikom dolaska u Brisel, 25. maj 2017.
Predsednik SAD, Donald Tramp, prilikom dolaska u Brisel, 25. maj 2017.

Predsednici Francuske i SAD, Emanuel Makron i Donald Tramp danas će u Briselu održati prvi sastanak na marginama samita NATO-a, preneli su francuski mediji, javlja Beta.

Mediji u Francuskoj sa posebnom pažnjom prate sastanak dvojice lidera koji imaju "suprotne" stavove o mnogim pitanjima.

Pozivajući se na Jelisejsku palatu, list Parizijen je preneo na svom sajtu da će Makron i Tramp danas imati radni ručak koji će trajati oko sat i po i da će se potom ponovo u petak i subotu sastati na sastanku Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta u sicilijanskom gradu Taormini.

"Predsednici će danas imati priliku da uporede svoje stavove a više nije tajna da su njihovi stavovi veoma udaljeni", naveo je list u tekstu pod naslovom "Bal početnika".

Američki predsednik je podržao izlazak Velike Britanije iz EU i izneo da želi EU pre svega kao ekonomsku uniju država, dok je Makron za snažniju integraciju EU "u više brzina", posebno u ekonomskom i odbrambenom savezu s Nemačkom.

List Nuvel observater ocenio je da će Makron i Tramp danas "započeti novu eru bilateralnih diplomatskih odnosa u svetlu uzajamnog nepoverenja".

Tramp i Makron bi danas trebalo, između ostalog, da razgovaraju o primeni sporazuma o klimatskim promena.

Tramp, koji je ranije doveo u pitanje postojanje klimatskih promena i globalnog zagrevanja, zapretio je da će se SAD povući iz tog sporazuma koji je zaključen krajem decembra 2015. u Parizu.

XS
SM
MD
LG