Dostupni linkovi

Bela kuća: Tramp i Mej se sastaju u petak


Bela kuća
Bela kuća

Predsednik SAD Donald Tramp sastaće se u petak u Beloj kući s britanskom premijerkom Terezom Mej, saopštio je portparol Bele kuće Šon Spajser.

On je rekao da će Tereza Mej biti prvi strani lider koga će Tramp primiti otkako je stupio na dužnost.

Mej je u nedelju za BBC izjavila da će s Trampom razgovarati o slobodnoj trgovini izmedju Velike Britanije i SAD i značaju NATO-a, i izrazila uverenje da će američki predsednik, iako je nedavno rekao da je Alijansa "zastarela i prevaziđena", umeti da prepozna njenu važnost.

Premijerka je navela da je Trampova administracija zainteresovana za zaključenje sporazuma o slobodnoj trgovini s Velikom Britanijom, uprkos politici "Amerika na prvom mestu" za koju je Tramp rekao da će biti njegov prioritet.

Ona je odbila da direktno odgovori na pitanje da li će sa Trampom razgovarati i o njegovim ranijim komentarima na račun žena.

Nekoliko dana pre inauguracije, Tramp je rekao da je izlazak Velike Britanije iz EU "pametan potez" i najavio da će "što je pre moguće" zaključiti sporazum o slobodnoj trgovini sa Londonom.

Kako je saopštila Bela kuća, Tramp će se 31. januara u Beloj kući sastati i s meksičkim predsednikom Enrikeom Penjom Nijetom, a prema rečima Spajsera, glavne teme sastanka biće trgovinska razmena i pitanja imigracije i bezbednosti.

XS
SM
MD
LG