Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Policija Mančestera prekida deljenje informacija sa SAD


Kako je saopšteno, policija se nada da će uskoro obnoviti normalne obaveštajne odnose, ali trenutno je "besna"

Policija koja istražuje bombaški napad u Mančesteru saopštila je danas da neće više deliti informacije sa SAD, pošto su u američkim medijima procurili dokazi iz istrage, javlja BBC.

Kako je saopšteno, policija se nada da će uskoro obnoviti normalne obaveštajne odnose, ali trenutno je "besna".

Zvaničnike Velike Britanije razbesnelo je objavljivanje fotografija s mesta nesreće u Mančester areni, uključujući fotografiju uređaja koji bi mogao da bude "detonator", baterije koja je verovatno bila izvor struje, kao i ranac u kome se nalazio improvizovani uređaj.

Fotografije je prvo objavio Njujork tajms.

Prethodno su američki mediji objavili ime napadača, manje od 24 sata posle napada u kojem su poginule 22 osobe, uključujući decu, a povređeno je 64 ljudi.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad je izjavila da ju je to "iznerviralo" i upozorila Vašington da to "ne bi smelo da se ponovi".

Izvor iz britanske vlasti izjavio je za BBC da je novo curenje informacija "na novom nivou" i da je izazvalo "nepoverenje i iznenađenje" u britanskoj vladi.

Savet nacionalnih šefova policije je "neodobreno objavljivanje" opisao kao kršenje poverenja koje je potencijalno ugrozilo "veliku protivterorističku istragu".

Kako se očekuje, premijerka Tereza Mej će tim povodom izraziti zabrinutost prilikom susreta s predsednikom SAD Donaldom Trampom na samitu NATO-a u Briselu.

Napadač je identifikovan kao 22-godišnji Salman Abedi, libijskog porekla. Do sada je u vezi s napadom uhapšeno osam osoba.

XS
SM
MD
LG