Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Direktorka Kulturnog centra: Nismo odgovorni za napad na Levija


Incident se dogodio 10. maja, tokom razgovora nakon projekcije Levijevog filma

Direktorka Kulturnog centra Beograda (KCB) Gordana Goncić izjavila je danas da ne smatra da je ta ustanova odgovorna za napad na francuskog filozofa Bernara Anrija Levija na Filmskom festivalu "Beldoks" (Beldocs), dok su suorganizatori debatnog programa festivala izrazili čuđenje jer se KCB nije izvinio niti zatražio istragu tog incidenta.

"Mi smo samo ustupili prostor festivalu, to je privatni festival. Njegovo (Levijevo) obraćanje je potpuno slobodno, a mi smo samo obezbedili prostor, i to je sve što ja mogu da kažem", kazala je Gordana Goncić agenciji Beta.

Programska direktorka nemačke organizacije Forum ZfD u Srbiji koja je bila suorganizator programa u kojem je gostovao i Levi, Nataša Govedarica kazala je agenciji Beta da je veoma razočarana zato što KCB nije na odgovarajući način obezbedio gostovanje Levija, iako je bilo jasno da postoji opasnost od incidenata.

"Kako je moguće da ni nakon incidenta Kulturni centar Beograda kao institucija nije uputio barem izvinjenje ili objašnjenje, ili zahtev nadležnima da se okolnosti koje su dovele do incidenta rasvetle, a vinovnici gone i kazne", upitala je Nataša Govedarica.

Dodala je da je, imajući u vidu istoriju i iskustvo KCB-a u organizaciji dogadjaja povišenih tenzija ili povećanog bezbednosnog rizika očekivala bolju prevenciju, hitnu reakciju ili "bar naknadnu osudu nasilja".

Incident se dogodio 10. maja, tokom razgovora nakon projekcije Levijevog filma. Osobe koje su se predstavile kao levičari pogodile su Levija tortom u lice i verbalno ga izvređale, uz povike "Ubico, beži iz Beograda", zbog njegovog navodnog zalaganja za bombardovanje Srbije.

Levi je i sutradan, 11. maja bio gost na Beldoksu, ali toga dana nije bilo incidenata, jer su gostovanje obezbedjivali policajci u civilu.

XS
SM
MD
LG