Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Francuski filozof Bernar Anri Levi napadnut u Beogradu


Francuski filozof Bernard-Henry Levy

Francuski filozof Bernar Anri Levi napadnut je u Beogradu, kada je, u okviru programa "Beldoksa", trebalo da razgovara sa gledaocima posle projekcije njegovog filma "Pešmerga", prenosi Radio televizija Srbije (RTS).

Neposredno nakon što je počeo da govori, Bernara Anrija Levija je tortom pogodila jedna devojka i gađan je jajima, a potom je jedan mladić nasrnuo na njega. Ozbiljniji incident beogradskoj Dvorani kulturnog centra, pronsi RTS, sprečili su snimatelji različitih televizija, koji su uspeli da zadrže mladića.

Kako Tanjug prenosi, na binu iznad mesta gde je reditelj Goran Marković imao nameru da razgovara sa Levijem o njegovom filmu, drugi mladić se popeo i razvio transparent na kome je na engleskom pisalo "Bernar Levi podržava imprijalistička ubistva", u potpisu SKOJ i srp i čekić.

Levi se povukao, da bi se posle desetak minuta vratio u salu i poručio da se ne radi o antiimperijalistima, već o fašistima koji su želeli da spreče njegov razgovor sa publikom.

Zahvalio je publici što je gledala njegov film i dodao da se Srbija "nije promenila koliko su se nadali njeni prijatelji".

"Demokratija još nije pobedila u Beogradu. Istinu ne žele svi da čuju u ovom gradu. Živela Evropa i živela demokratska Srbija u Evropskoj uniji. Ponosan sam što danas pred vama branim tekovine antifašizma u Evropi", rekao je Levi.

Organizatori Međunarodnog festivala dokumentarnog filma "Beldoks" zatražili su od Grada Beograda i države da kazne počinioce, zaštite goste festivala i omoguće slobodu govora.

U saopštenju se navodi da je Levi nakon napada rekao da je spreman da govori na tribini festivala, koja se održava sutra u 12 sati u Dvorani kulturnog centra – ukoliko mu se omogući bezbedno učešće.

XS
SM
MD
LG